Boğaz'ın en değerli arazisi satıldı

Boğaz kıyısında bulunması nedeniyle İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Paşabahçe'deki eski Tekel İçki Fabrikası’nın ihalesi sonuçlandı. İhaleyi 355 milyon TL veren Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kazandı. Yapılan ilk açıklamada araziye otel yapılmasının düşünüldüğü belirtildi.

Boğaz'ın en değerli arazisi satıldı
İhale sonrasında değerlendirlendirmelerde bulunan Torunlar GYO'nun Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun 'Oluşan yüksek bir rakam. Daha önce 300 milyon TL gibi bir fiyata ihale edilmişti. Ancak, İstanbul'un incisi olan bir yerde burayı almak istedik. Fazla büyük bir kar gözetmeden istanbul'a yakışan bir proje hedefliyoruz. Turizme yönelik bir proje düşünüyoruz... Buraya ödediğimiz kadar da bir yatırım yapmayı planlıyoruz ' dedi.

Torun, projenin finansman açısından yüzde 20'si özsermayeden karşılanacağını da söyledi. Torun, büyük ihtimalle otel olması planlanan projenin detaylarıyla ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklarını belirtti.

İhale sonrası Torunlar GYO'nun borsadaki hisseleri yaklaşık yüzde 6 değer kazandı.

5 ŞİRKET KATILDI

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında gerçekleşen ihaleye Özyazıcı İnşaat, Torunlar GYO, Fernas İnşaat, Asitane Gayrimenkul ve Siyahkalem Mühendislik katıldı.

Birinci elemeli turun sonunda Fernas AŞ elendi. Bu turda en yüksek teklif 300 milyon TL oldu.İkinci elemeli turun sonucunda Özyazıcı İnşaat elendi ve açık artırmaya geçildi.

Açık artırma 320 milyon TL ile başladı ve şirketlere en az 100 bin TL'lik dilimlerde artırma yapabileceği uyarısı yapıldı. Asitane Gayrimenkul 331 milyon TL'lik teklifinden sonra ihaleden çekildi. İhale Siyahkalem ile Torunlar arasında geçti.

İhale sonunda Torunlar Gayrimenkul 355 milyon TL ile Paşabahçe arazisinin sahibi oldu.

Torunlar Holding bünyesindeki Torunlar Gayrimenkul çok sayıda gayrimenkul projesi geliştirdi. Şirket Bursa'daki Zafer Alışveriş Merkezi'nden sonra İstanbul'da geliştirdiği Toryum AVM, Depo Outlet, Ankamall AVM &Crowne Plaza Hotel projeleri ile öne çıktı.

İlk satışı çok konuşuldu

Tekel 'in Beykoz Paşabahçe 'deki içki fabrikası için ilk ihale 15 Haziran 2009 tarihinde düzenlendi. İhaleyi 303 milyon 100 bin lira gibi rekor fiyat veren Mümin Gökalp 'in As-Asya Gayrimenkul 'ü kazanmıştı. Ancak, o dönemde 50 bin lira sermaye ile kurulu olan, iş dünyasında tanınmayan As-Asya Gayrimenkul 'un bu sermayeyi bulamayacağı konuşulmuştu.

Gökalp ise, araziye yedi yıldızlı, 1500 yataklı, Paşa Sarayı adında otel planladıklarını söylemişti. Ancak, Gökalp şartları yerine getiremeyince satış iptal edildi.