Başkentlileri Müzikle Buluşturan ''29. Uluslararası Ankara Müzik Festivali''

Başkentlileri müzikle buluşturan ''29. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'', 5-28 Nisan tarihlerinde düzenlenecek.

Sevda Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen, 14 ülkeden yerli ve yabancı 700 sanatçının katılacağı festival, çağdaş müzikten popüler klasiğe, senfonik müzikten caza, Arap müziğinden akapellaya geniş bir yelpaze sunacak. Etkinlikler, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu, ATO-Congresium Salonu, Bilkent Konser Salonu, Resim Heykel Müzesi Salonu ve Hacettepe M Salonlarında yapılacak.

Münih Tiyatrosu Direktörü Hans Henning Paar'ın koreografisi ile sahneye koyduğu Modern Dans Topluluğu'nun iddialı eseri ''Bir Yaz Gecesi Rüyası'' bugün, Opera Sahnesi'nde Ankaralı dans severlerle buluşuyor. Eserde, 60'lı ve 70'li yılların müzikleri kullanılıyor. Dekoru Talat Ayhan'a, kostümü Gazal Erten'e, ışık düzeni Fuat Gök'e ait eserde, Kerem İnanç, Ali Akabalı, Müge Güleşen, Zeynep Körpeoğlu, Eftal Dirlik, Burhan Yücel, Misket Alkım, Aslı Güneş Sümer, İlke Sayıner Güleç, Emrah Keskin, Mert Okutan, Nazlı Dirin, Seda Özyalçın, Deniz Alp, Beste Üstün başlıca rollerde yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 5 Nisan'da Marek Pijarowski şefliğinde dünyaca tanınan keman sanatçısı Suna Kan'a eşlik edecek. 29. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin açılışı dolayısıyla gerçekleştirilecek konserde, Wolfrang Amedeus Mozart'ın, ''Sihirli Flüt Uvertürü'', ''Keman Konçertosu sol majör KV.216'' ile Brahms'ın ''Senfoni No.1 Do Minör Op.68'' adlı eserleri seslendirilecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası, 3 Nisan'da kurucuları Prof. Dr. İhsan Doğramacı anısına konser verecek. Işın Metin şefliğindeki orkestraya, piyano sanatçısı Gülsin Onay, keman sanatçısı Esen Kıvrak ve viyolonsel sanatçısı Çağ Erçağ eşlik edecek. Konserde, Pyotr Ilyich Tchaikovsky'nin ''Piyanolu Trio, La minör, Op.50'', Antonin Dvorak'ın ''senfoni No. 9, Mi minör, Op. 95 'Yeni Dünya'dan'' adlı eserleri yorumlanacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 15 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 6 eserle izleyiciyi selamlayacak.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Büyük Tiyatro: Ali Berktay'ın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği ''Kerbela'', yarın ve 1 Nisan'da izlenebilecek. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeni Yakup Çartık'a ait. Eserde Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

Faruk Erem'in yazdığı, Mehmet Baydur'un oyunlaştırdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği ''Elma Hırsızları'', 3 Nisan'da görülebilecek. Faruk Erem'in ''Bir Ceza Avukatının Anıları'' adlı eserinden Mehmet Baydur tarafından oyunlaştırılan eser, hukuk ve yasaların adil olması zorunluluğunu farklı sosyal çevrelerden insanların yaşanmış gerçek hayat hikayeleriyle anlatıyor. Dekor tasarımı Kerem Çetinel'e, ışığı Kazım Öztürk'e ait eserin müziği Cem İdiz imzasını taşıyor. Eserde, Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Çağrı Evren Turan başlıca rolleri paylaşıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi: Ali Berktay'ın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği ''Kerbela'', hafta süresince izlenebilecek. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeni Yakup Çartık'a ait. Eserde Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

Şinasi Sahnesi: İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı ''Kırmızı'', bugün, yarın, 31 Mart ve 1 Nisan'da Başkent'in konuğu olacak.

Küçük Tiyatro: Komedi türünün usta kalemi Fransız yazar Moliere'in ''George Dandin'' oyunu, bugünden itibaren hafta süresince izlenebilecek. Çevirisini Sema Kuray'ın yaptığı eser, konuk yönetmen Philip Boulay tarafından sahneye konulacak. Dekor ve kostüm tasarımını Jean-Guy Lecat'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Ahmet Karademir'e ait. Yaşlı ve zengin bir köylü olan George Dandin ile aile baskısı sonucu evlenen genç ve soylu Angelique arasında baş gösteren aşk ve kıskançlık çatışmasının konu edildiği komedide, Bülent Çiftçi, Zeynep Yasa, Serpil Gül, Cebrail Esen, Meliha Savaş, Gürkan Görbil ile Hüseyin Baylan rol alıyor.

''Sönmüş Yıldızlar'' adlı eser, 3, 4 ve 5 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Kerim Tinçurin'in kaleme aldığı, Raşid Zagidulin'in yönettiği oyun, ''Tataristan'ın Romeo ve Juliet'i'' olarak nitelendirilen Server ve İsmail'in aşkını konu alıyor.

Akün Sahnesi: Türk tiyatrosunun klasiklerinden ''Fosforlu Cevriye'', bugün, yarın, 31 Mart ve 1 Nisan'da Başkent seyircisiyle birlikte olacak. Gülriz Sururi'nin oyunlaştırdığı ve yönettiği eserin dekor tasarımını Hakan Dündar, kostümlerini Fatma Görgü yaptı. Işık düzeninin Yakup Çartık'ın gerçekleştirdiği eserin besteleri Atilla Özdemiroğlu'na ait. Fosforlu Cevriye'yi Feray Darıcı'nın canlandırdığı eserde, İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Dara Tan, Buket Türkyılmaz, Ömer Comba, Volkan İsmail Duru ve Zeynep Aytek Metin başlıca rollerde. Ünlü müzikal, eski kantocu, yeni randevucu Sümbül Dudu'nun evinde geçenleri neşeli bir dille anlatıyor.

''Pal Sokağı Çocukları'' isimli oyun, 3 Nisan'da temsil verecek.

''Gizler Çarşısı'' adlı oyun, 4 ve 5 Nisan'da izlenebilir. Turgay Nar'ın yazdığı, Laçin Ceylan'ın yönettiği eserin dekoru Turgut Kocaman'a, kostümleri Ceren Karahan'a ait. Işık tasarımını Şükrü Kırımoğlu'nun yaptığı oyunda, Ali Hakan Beşen, Uğur Çavuşoğlu, Nezih Işıtan, Mehmet Gürkan, Halil Akarsu, Yaprak Onat, Pınar Sesveren, Sanlı Baykent, Elif Çelikcan, Gülay Gür Bayram ile Acan Ağır Aksoy başlıca rollerde yer alıyor. Eser, modern dünyada insanların kendinden ve insanca olan her şeyden uzaklaşmasının öyküsünü anlatıyor.

Altındağ Tiyatrosu: ''Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun'' oyunu, 29 Mart'tan itibaren hafta süresince Altındağ Tiyatrosu'nda. Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin oyunlaştırıp yönettiği eserin dekoru Ceren Karahan'a, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ve Özlem Gündoğdu'nun rol aldığı oyun, çeşitli sosyal sınıflardan kadınların evliliklerinde ezilişlerinin öyküsü.

Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından Musahipzade Celal'in kaleme aldığı ''Kafes Arkasında'', 3, 4 ve 5 Nisan'da izlenebilecek. Yönetmenliğini Münir Canar'ın üstlendiği oyunun dekoru Güven Öktem'e, kostümleri Sevgi Türkay'a, ışığı Burhanettin Yazar'a, müziği Kemal Günüç'e ait. Eserde, İsmet Numanoğlu, Caner Gezener, Cengiz Uzun, Özgür Öztürk, Ergin Özdemir, Teoman Gülen, Özgür Cengiz, Tunç Yıldırım, Ulaş Ersoy başlıca rolleri paylaşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi: ''Yastık Adam'' isimli oyun, hafta süresince görülebilecek. Martin McDonagh'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği eserde Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çıdamlı ve Buğra Koçtepe rol alıyor. Oyun, kurguyla gerçeğin birbirine karıştığı bir polisiye gerilim.

Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un ''Bir Delinin Hatıra Defteri'', yarın ve 1 Nisan'da seyredilebilir. Sylvie Luneau ile Roger Coggio tarafından uyarlanan, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla sahneye getirdiği Aksenti İvanoviç Poprişçin karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Tek kişilik oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor. Gogol'un içinde yaşadığı Rus toplumunun genel yapısını ve bireylerini büyük bir dikkatle tahlil ettiği eser, yazarın birbirinden ilginç gözlemlerini yansıtması açısında önem taşıyor. Hayatın gerçeklerini kabul edemeyen ve hezeyanlar içinde olan bir adamın adım adım deliliğe giden dramını gözler önüne seren yapıtta Beşikçioğlu, sahneye kurulan özel bir vinçle seyirci karşısına çıkıyor.

Oda Tiyatrosu: Şahin Örgel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği ''Yosunlar'' adlı oyun, hafta boyunca sahne alacak. Dekoru Hakan Dündar'a, kostümü Töre Özsel'e ait esede Neşet Erdem, Şemsettin Zırhlı, Aslı Artuk Şener rol alıyor.

''Hüzzam'' adlı yapıt, 3, 4 ve 5 Nisan'da izlenebilir.

-Opera-bale-

Opera Sahnesi: ''Bir Yaz Gecesi Rüyası'' adlı modern dans gösterisinin prömiyeri bugün gerçekleştirilecek. William Shakespeare'in eserinden bale sahnesine aktarılan yapıtı Ans Henning Paar sahneye koyuyor. Dekoru Talat Ayhan'a, kostümleri Gazal Erten'e, ışık düzeni Fuat Gök'e ait olan yapıt, 1960 ve 70'lerin müzikleriyle süsleniyor.

Mozart'ın ünlü eseri ''Don Giovanni'', sezonun son temsili ile seyirciyi selamlayacak. Dünyanın en çapkın adamı Don Juan'ın, gözüne kestirdiği son 3 kadının yaşamına mal olmasını işleyen oyunu Yekta Kara sahneye koydu. Orkestra şefliğini Winfried Müller ve Sunay Muratov'un dönüşümlü olarak yaptığı eserde, koroyu Alessandro Cedrone yönetiyor. Dekoru Christian Floeren, kostümleri Şanda Zıpçı, ışığı Fuat Gök'e ait eserde Don Giovanni rolünü Eralp Kıyıcı ve Serkan Kocadere dönüşümlü olarak üstlenirken, Donna Anna rolünde Feryal Türkoğlu ve Seda Aracı, Don Ottavio rolünde Ayhan Uştuk, Şenol Talınlı ve Murat Karahan, II. Commendatore rolünde Mithat Karakelle ve Özgür Savaş Gençtürk, Donna Elvira rolünde Esin Talınlı ve Mehlika Karadeniz, Leporello rolünde Sabri Karabudak ve Kemal Yaşar, Zerlina rolünde Görkem Ezgi Yıldırım ve Burcu Soysev, Masetto rolünde Cem Beran Sertkaya ve Berkant Coşkun izleyici karşısına çıkıyor.

Dünyada sahne aldığı operalarda seyircinin yoğun ilgisiyle izlenen Çek besteci Antonin Dvorak'ın ''Rusalka'' operası 2 Nisan'da izlenebilecek.

Hazreti Yusuf ile ona sevgi duyan Züleyha'nın hikayesini anlatan Okan Demiriş'in ''Yusuf ile Züleyha'' operası, 4 Nisan'da sezonun son temsilini verecek. Aytaç Manizade'nin sahneye koyduğu eserde orkestrayı Winfried Müller yönetiyor. Yapıtın kostümleri Çimen Somuncuoğlu'nun, dekoru Kemal Çağda Çitkaya'nın imzasını taşıyor. Koreografisini Özge Ay'ın üstlendiği yapıtın ışık düzeni Tahsin Çetin'e ait. Yusuf'u Aykut Çınar ile Metin Turan'ın, Züleyha'yı Sayra Seyhan Geçim ile Seda Ayazlı'nın dönüşümlü olarak canlandırdığı eserde, Yakup rolünde Bülent Ateşoğlu ile Tuncay Doğu, Firavun rolünde Savaş Gençtürk ve Sabri Karabudak seyirci karşısına çıkıyor.

Operet Sahnesi: ''İtalyan Gecesi'' adlı şan konseri, 1 Nisan Pazar günü görülebilir.

''Evlilik Senedi'' isimli 1 perdelik komik opera, sezonun son temsili ile 3 Nisan'da izleyiciyle birlikte olacak.

-Konser-

CSO: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 5 Nisan'da Marek Pijarowski şefliğinde dünyaca tanınan keman sanatçısı Suna Kan'a eşlik edecek. 29. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin açılışı dolayısıyla gerçekleştirilecek konserde, Wolfrang Amedeus Mozart'ın, ''Sihirli Flüt Uvertürü'', ''Keman Konçertosu sol majör KV.216'' ile Brahms'ın ''Senfoni No.1 Do Minör Op.68'' adlı eserleri seslendirilecek.

BSO: Bilkent Senfoni Orkestrası, 3 Nisan'da kurucuları Prof. Dr. İhsan Doğramacı anısına konser verecek. Işın Metin şefliğindeki orkestraya, piyano sanatçısı Gülsin Onay, keman sanatçısı Esen Kıvrak ve viyolonsel sanatçısı Çağ Erçağ eşlik edecek. Konserde, Pyotr Ilyich Tchaikovsky'nin ''Piyanolu Trio, La minör, Op.50'', Antonin Dvorak'ın ''senfoni No. 9, Mi minör, Op. 95 'Yeni Dünya'dan'' adlı eserleri yorumlanacak.