Alanya ve Gazipaşa'da Tropikal Meyveler Yetiştirilecek

Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde kurulan 7’şer dönümlük bahçelerde dünya çapında tropikal meyveler üretilecek.

Alanya ve Gazipaşa'da Tropikal Meyveler Yetiştirilecek
Antalya İl Tarım Müdürlüğü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve İl Özel İdare, Alanya ve Gazipaşa’da 7’şer dönüm bahçe kurarak dünya çapında tropikal meyve üretilecek. Tropikal meyveler için Alanya ve Gazipaşa’da toprak analizleri yapıldı. Arazide gerekli etüt çalışmaları tamamlandı, uygun bulunan yerler tespit edildi. İl Özel İdaresi tarafından fidan ihtiyaçları karşılanarak, ilk etapta Güney Amerika, Afrika ülkeleri ve asyada yetişen mangonun 3 çeşidi, Güney Amerika’da yetişen passiflora, Afrika ülkelerinde yetişen longon ve Uzak Doğu ülkelerinde yetişen guava meyvesinden yetiştirilecek. Gazipaşa ve Alanya’da tespit edilen yerde dikilmesi için 195 adet fidan siparişi verildi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, bu konuda çalışmaların devam ettiğini, amaçlarının tropikal meyvelerin bir çoğunu bölgede yetiştirmek olduklarını söyledi.

İlçede 24 çeşit tropikal meyve yetiştiğini belirten Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, devletin Alanya’da toprakla uyum sağlayan bu meyvelerin ticarete dönüştürülmesi için destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Alanya’da toplu olarak arazisinde bir çok tropikal meyveyi yetiştiren 3 kişinin bulunduğunu belirten Musluoğlu, evinde veya bahçesinde 3-4 çeşit yetiştiren çiftçinin de bulunduğunu sözlerine ekledi. Vatandaşların kendi imkanlarıyla tropikal meyveleri yetiştirdiğine dikkat çeken Musluoğlu, bazı tropikal meyvelerin uyum sağlayıp sağlamadığını deneyen çiftçilerin de bulunduğuna dikkat çekti. Alanya’da 15 yıldır arazisinde değişik tropikal meyve deneyen Mehmet Ziya Görgün, birçok meyveyi televizyonlardaki belgesellerden izledikten sonra sipariş verdiğini söyledi.

100 dönüm arazisinde yaklaşık 40 çeşit tropikal meyveyi denediğini ifade eden Görgün, bazılarının meyve vermediğini kaydetti. Meyve veren tropikal meyveyi Pazar yerlerinde sattıklarını ifade eden Görgün, mango, karamallo, Makedonya, pejo, papaya, durian, kamkat, rambai, liçi, guava, avakado, longan, mangis, salak pondoh, belimbing, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi bir çok tropikal meyveyi arazide yetiştirdiğini söyledi.

Görgün, “Biz bu konuda deneyimliyiz. İsmini bilmediğim ve hatırlayamadığım bir çok tropikal meyve bizde bulunur. Bazıları deneme aşamasında. Bu konuda destek isteyene de destek veririz.” dedi.

Mehmet Balki de seralarında 7-8 çeşit tropikal meyve yetiştirdiğini belirtti.

Geçen yıl goji berry meyvesini yetiştirdiklerini belirten Balki, denemeleri devam ettiğini söyledi.