Tütev'den Mimar, Mühendis ve Teknikere Beceri Kursu

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV), mimar, mühendis ve teknikerlerin mesleki bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik eğitimler veriyor.

Tütev'den Mimar, Mühendis ve Teknikere Beceri Kursu
Vakfın 13 ilde 15 şubesi var. Özellikle üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun gençler, vakıfta aldıkları eğitimin ardından özel sektörde veya kamu kurumlarında rahatlıkla iş bulabiliyor.

TÜTEV Genel Sekreteri Vural Gökkoyun, mühendis, mimar ve teknikerlerin mesleki bilgi ve becerilerini artırmak için verdikleri eğitimin yoğun ilgi gördüğünü belirtti. AB biriminin projeler hazırlayıp teknik personeli Avrupa ülkelerine gönderdiğini anlatan Gökkoyun, yurt dışına giderek orada meslekleriyle ilgili uygulamaları gören teknik personelin bakış açısının değiştiğini vurguladı. Gökkoyun, geçen yıl bir kurumun 30 mühendisini AB projesiyle Almanya, Belçika ve İtalya 'ya gönderdiklerini dile getirdi.

TÜTEV 'in 10 teknik kulübünün bulunduğunu belirten Gökkoyun, 'Bu kulüpler teknik gezi, seminer, çalıştay ve panel gibi faaliyetler düzenliyor. Bütün mimar ve mühendislikler için birer kulüp mevcut. Ayrıca bilişim kulübü de var. Geçen yıl 45 bayan kursiyer, yönetici asistanı eğiti aldı. Program biter bitmez çoğu bir işe yerleşti. ' diye konuştu.

Sürdürdükleri proje çalışmaları hakkında bilgi v eren TÜTEV AB Proje Koordinatörü Sibel Yıkılmaz, AB Eğitim ve Gençlik programları Leonardo da Vinci projeleri arasında 'hareketlilik ' başlığı altındaki projelere daha çok ağırlık verdiklerini kaydetti. Yıkılmaz, “Herhangi bir meslek sahibi olan veya olmayan vatandaşlarımızı proje çerçevesinde yurt dışında eğitim programlarına götürüyoruz. Belli sürelerde verilen eğitim sonucunda uluslararası geçerliliği olan sertifika alıyorlar. Yurt dışına çıkma ihtimali olmayanlar bile yurt dışı deneyimi edinmiş oluyor. Yaklaşık 30 proje uyguladık. Önceki yıl vakfımız aracılığıyla 200 kişi yurt dışında eğitim aldı. ' şeklinde konuştu.

Eğitim birimlerinin özellikle son 5 yıldır yoğun çalıştığına dikkat çeken TÜTEV Eğitim Müdürü Ahmet Köylü de şunları söyledi:

'Birincisi teknik elemanların mesleki ilerlemesine yönelik teknik eğitimler veriyoruz. Mesela en çok kullanılan Autocat programı ile ilgili detaylı bilgiler aktarıyoruz. Ayrıca 20 'nin üzerinde teknik çizim ve analiz programlarının eğitimini lisanslı bir şekilde veriyoruz. Bilişim alanında da eğitimlerimiz var. Çağımızda çok ihtiyaç duyulan, daha geniş kesimlere hitap eden yazılım, web, sistem ve network eğitimleri yoğun ilgi görüyor. Microsoft 'un yetkili eğitim merkezi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. '

Avrupa Birliği (AB) projeleri hazırlayarak kamu kurumları veya özel kuruluşlardaki teknik personeli yurt dışına götüren TÜTEV, kursiyerlerinin hem yurt dışı tecrübesi edinmesini sağlıyor hem de uluslar arası geçerliliği olan sertifikalar almalarına aracılık ediyor. Ayrıca kuruluşlar, aradıkları personelin vasıflarını TÜTEV 'e bildirerek, en doğru çalışanı bulma konusunda destek alıyor. Vakfın AB birimi, ücretsiz danışmanlık hizmeti de veriyor. Şuana kadar bin kuruluşu AB proje ve fonları hakkında bilgilendirmişler. TÜTEV 'in dil kursları da mevcut. Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) kurslarının yanı sıra mesleki yabancı dil eğitimi de veriliyor.