Kaddafi'den Sarkozy'e Seçim Yardımı İddiası

Fransa'da skandal haberleri ortaya çıkarmasıyla ünlü Mediapart sitesi, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nicolas Sarkozy'ye mali destek sağladığı yolundaki iddiayı bu kez daha somut bilgilerle tekrar gündeme getirdi

Site, haberinde bağışla ilgili gizli notları gördüğünü de belirtti. Haberde, bir Panamalı şirket aracılığıyla ve İsviçre Bankası üzerinden Sarkozy'nin seçim kampanyasına Libya devrik liderinin 50 milyon avro mali yardım yaptığı iddia edildi. Konuya dikkati çeken İngiliz The Guardian gazetesi de Mediapart'ın gündeme getirdiği iddianın, kritik seçim sürecindeki Sarkozy'yi güç durumda bırakacağı yorumunda bulundu.

Mediapart muhabiri Fabrice Arfi, Guardian'a yaptığı açıklamada, halihazırda yürütülen bir soruşturma kapsamında hazırlanan dosya içinde, bağışla ilgili gizli belgeleri bizzat gördüğünü söyledi. Arfi, ''Bu belgelerin varlığı hakkında bilgimiz vardı, ancak ilk kez ayrıntılarından haberdar olduk. Belgelerde bağışın yapıldığı tarih ve miktara ait birçok detay var'' dedi.

-Seçimi kazanınca Kaddafi'yi Eylsee Sarayı'na çağırdı-
İnternet sitesinin muhabiri Arfi, dosyada yer alan hükümete ait bir bilgi notunda, Sarkozy ile yakın yardımcıları ve danışmanlarının, kampanyaya yapılacak bağışı teminat altına almak amacıyla Libya'ya yaptıkları ziyaretten söz edildiği söyledi. The Guardian haberinde ayrıca, Sarkozy'nin seçilmesinden kısa süre sonra Kaddafi'yi Paris'e davet ettiğini, Elysee Sarayı'nın bahçesinde çadır kuran Muammer Kaddafi'nin, Sarkozy tarafından ''kardeş lider'' sözleriyle nitelendirdiğini hatırlattı. Paranın Lübnanlı silah tüccarı Ziad Takieddine üzerinden geldiği iddia edilen haberde, Fransız yargısının da bu iddiayı soruşturduğu ileri sürüldü. Söz konusu silah tüccarının Fransa'nın geçmişte Pakistan'a denizaltı satışına aracılık ettiği, alınan komisyonların başka bir seçim kampanyası için kullanıldığı ve Karaçi'de Fransızların ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili soruşturmada da suçlandığına dikkati çekildi. Kaddafi'nin Sarkzoy'nin seçim kampanyasına para verdiği iddiasını, ilk kez geçen yıl Euronews televizyon kanalına konuşan Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi gündeme getirmişti. Seyfülislam Kaddafi, muhaliflere destek veren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi eleştirerek, Sarkozy'nin seçim kampanyasında Libya'dan para aldığını ileri sürmüştü. Seyfülislam Kaddafi, Sarkozy'nin 2007'deki seçim kampanyasını Libya'nın finanse ettiğini iddia etmiş ve Sarkozy'den bu parayı geri vermesini istemişti.
Kaynak: AA