Alaca Köyü Şehitlerine Anma Töreni

Erzurum’un Alaca köyünde 94 yıl önce Ermenilerce katledilen 278 vatandaş düzenlenen törenle anıldı.

Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde 94 yıl önce Ermeni komitacılar tarafından şehit edilen 278 vatandaş için tören düzenlendi. Törene KKTC milletvekilleri Mehmet Tancer, Ahmet Çaluda, Aziziye Kaymakamı Turgay Ünsal, Belediye Başkanı Fatih Cengiz ile protokol ve köy sakinleri katıldı. Tören, protokolün şehitliğe çelenk sunumu ve askeri manganın havaya saygı atışı ile başladı. Alaca Muhtarı Haydar Kavurmacı, Ermenilerin 94 yıl önce köylerinde vahşi katliama imza attığını söyledi. Kavurmacı, Ermenilerin gerçekleştirdiği katliamın insanlık ayıbı olduğunu ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermenilerin Doğu Anadolu Bölgesi'nde 500 bin müslümanı katlettiğini söyledi. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, günümüz dünyasında Fransa'nın himayesindeki Ermenilerin şımartıldığını dile getirerek, 'Sarkozy'e Fransa adaleti en güzel cevabı verdi. Ancak Sarkozy, Ermenileri himaye ederek Kafkaslarda karışıklık çıkarmak istiyor. ' diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Ulaştırma Binbaşı İsmail Hakkı Sular, Ermeni soykırımı yalanlarının vücut bulduğu yerin Alaca olduğunu dile getirdi. Binbaşı Sular, Alaca'da 278 Müslüman-Türk'ün Ermenilerce katledildiğinin belgelerle ve toplu mezarlıklar ile dünya kamuoyuna deklare edildiğine vurgu yaptı. Binbaşı Sular, Ermeni meselesinin Türkiye'nin değil, bütün ortadoğu ve Kafkaslarda çıkar ve emeli olan emperyalist güçlerin uluslararası problemi olduğunu aşeret etti. Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı Doç. Dr. Süleyman Çiğdem Ermenilerin müslüman- Türklere yaptığı katilamların insanlık tarihine utanç olarak yazıldığını ifade etti. KKTC Milletvekili Tancer ise başta Fransa olmak üzere bütün Avrupa ülkelerine Ermenilerin Erzurum'da gerçekleştirdiği katliamı ve toplu mezarları görmeye davet etti.

Program Şehitlikte dua ve Şehitlik Müzesi'ni ziyaretle son buldu.