Van'da KCK Davası

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şube Başkanı Selami Ö.ile sendika üyelerinin de aralarında bulunduğu 6 sanıklı KCK davası, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Van'da KCK Davası
'Terör örgütüne üye olmak 'la suçlanan sendika üyelerinden Muş Cezaevi'nde tutuklu bulunan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Ö., eski Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin B. ile Kurdi-Der Van Şube Başkanı Galip Y., bölgede yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı mahkemeye getirilemezken, tutuksuz sanıklar duruşmada hazır bulundu. Yapılan kimlik tespitinin ardından, tutuksuz sanıklar sırayla savunma yaptı. KCK, KCK Sözleşmesi ve PKK gibi terimlerin anlamını bilip bilmediklerini sorduğu sanıklardanhiçbirinin terimleri bilmediğini ifade etmesi üzerine mahkeme heyeti, 'Basını da takip etmiyor musunuz? Siz nasıl üniversite mezunusunuz? ' diye tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti yapılan teknik takip sonucu ortaya çıkan şifreli telefon konuşmaları ile ilgili sorular sorarken, sanıklar da üzerlerine atılı suçların hiçbirini kabul etmediklerini belirterek beraatlarını talep etti.

Daha sonra söz hakkı verilen sanık avukatları ise, 10 sayfadan oluşan yazılı savunmayı mahkeme heyetine sunduktan sonra sözlü savunma yaptı. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, eksik belge ile bilgilerin toplanması ve hava muhalefetinden dolayı duruşmada hazır bulundurulamayan tutuklu sanıkların talimatla ifadelerinin alınması için, davanın duruşmasını 19 Nisan 2012 tarihine erteledi. Mahkeme heyeti, tutuklu bulunan Selami Ö., Lezgin B. ve Galip Y.'nin tutukluluk halinin devamına oy birliği ile karar verdi.

Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptıkları istihbarat çalışması ve teknik takip sonucu, 21 Haziran 2011 tarihinde PKK'nın şehir yapılanması olan Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik çeşitli adreslere eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonlarda, Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Ö. ve eski Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin B.'nin de aralarında bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alınmıştı. Sorgularının ardından 24 Haziran 2011 tarihinde mahkemeyesevk edilen Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Ö., eski Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin B. ile Kurdi-Der Van Şube Başkanı Galip Y. tutuklanmış, 3 sanık ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Kaynak: İHA