Rize Emniyeti'nden Gürcistan'a Gidecek Vatandaşlara Uyarı

Rize Emniyet Müdürlüğü, Türkiye ile Gürcistan arasında nüfus cüzdanı ile geçişlerin başlamasının ardından yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Batum Başkonsolosluğu ile görüşüldüğü belirtilerek, vatandaşlara seyahatlerinde bazı uyarılar yapıldı.

Vatandaşların Gürcistan seyahatlerinde mutlaka pasaport ya da kimlik bulundurması gerektiği vurgulanarak, bunların yanı sıra ikinci bir resimli kimlik belgesinin faydalı olacağı belirtildi.

Açıklamada, Gürcistan'da son zamanlarda Türk vatandaşlarının mağdur olduğu yönünde haberlerin basında yer aldığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: ''Kimseden emanet paket veya eşya kesinlikle kabul etmeyiniz. Aracınıza tanımadığınız kişileri almayınız. Aracınızda kesinlikle ateşli silah ve mermi bulundurmayınız. Aracınız adınıza kayıtlı değil ise yanınızda Gürcistan'ın ülkemizdeki dış temsilciliklerince onaylanmış araç kullanma vekâletinin İngilizce veya Gürcüce tercümesini bulundurunuz. Pasaportunuzda, Gürcistan toprağı olan Abhazya'ya deniz yoluyla, başka ülkeler üzerinden seyahat ettiğinizi gösteren damga veya mühür bulunduğu takdirde Gürcistan'a girişinizde para veya hapis cezasına çarptırılabileceğinizi dikkate alınız.''

Bir kişinin yanında 30 bin lari veya üzerinde Türk lirası ile döviz bulundurması halinde gümrük memurlarına önceden sözlü veya yazılı olarak beyan etmesi gerektiği belirtilerek, beyan edilmeyen nakit paraya el konulacağı kaydedildi.

Açıklamada, et ve süt ürünlerinin Gürcistan'a sokulmasının yasak olduğu, araçla seyahat eden yolcuların ayda bir defaya mahsus olmak üzere toplam 500 lari değerinde ticari mahiyet taşımayan eşyayı beraberinde götürebileceği, gümrük memurlarının talimatlarını yerine getirmeyen veya itiraz eden yolculara bin lari para cezası uygulanacağı ifade edildi.

Alınan tedbirlere rağmen sorun yaşayan vatandaşların Batum Başkonsolosluğu'na başvuruda bulunmaları kaydedildi.