Diyarbakır Valiliği: Dedaş’ın Vatandaşı Çalıştırdığı İddiası Doğru Değil

Diyarbakır Valiliği, DEDAŞ Diyarbakır Müdürlüğü'nün elektrik arızasının giderilmesi amacıyla yapılması gereken kazının vatandaşa yaptırıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Diyarbakır Valiliği: Dedaş’ın Vatandaşı Çalıştırdığı İddiası Doğru Değil
  Valiliğin açıklamasında, “5 Şubat tarihinde ulusal kanallarda `DEDAŞ vatandaşa kazı yaptırıyor 'haberi ile ilgili olarak yaptığımız inceleme sonucunda yapılan tespitlere göre böyle bir şey söz konusu değildir. Vatandaşın idarenin zoruyla çalıştırılması söz konusu olmadığı gibi görevliler tarafından vatandaşı çalışmaya sevk edecek herhangi bir talimat ya da beyan vaki olmamıştır. Vatandaşça yapıldığı iddia edilen kazı çalışmaları, idarenin bilgisi dışında gerçekleşmiş olup, vatandaşın kazı yapılması durumunda arızanın daha hızlı giderileceği zannından kaynaklanmıştır. Tam tersine arızanın çıktığı anda görevlilerce müdahale edilmiş ve vatandaşın güvenliği için arıza noktasına yaklaşılmaması ve müdahale edilmemesi ilgili mahalle muhtarları tenbih edilmiştir. Muhtarlarımızın verdiği beyanlardan da bu durum anlaşılmaktadır.” denildi.

Açıklamada, 2 Şubat`ta Gazi Caddesi Peynir Pazarı karşısında Ekmekçi Sokak`a giden elektrik hatında sık sık sigorta atmasıyla arızanın meydana geldiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Bunun üzerine söz konusu yere ekip görevlendirilmiştir. Görevlendirilen ekibin yaptığı çalışma sonucunda trafo postası ile l.Box (abone kutusu) arasındaki 3x150+70 NYY kablonun arızalı olduğu ve sigorta atmasına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda tespit sonucuna göre yer altı kablo test cihazı kullanılarak kablo arıza yeri tespiti yapılmıştır. Arıza yoğunluğundan dolayı kazı çalışmasının sabah yapılacağı belirtilerek kablo test cihazı arıza noktasından çıkarılarak kuruma dönülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda arıza giderilmiş ve hatta enerji verilmiştir. Ancak aşırı yüklenmeden dolayı enerji verildikten kısa bir süre sonra saat 23.00 sıralarında tekrar arıza meydana gelmiştir. Gecenin ilerlemesi nedeniyle elemanlarımızca kazı çalışmasına sabah tekrar başlanmış, çalışma saat 16.00 sıralarında ekiplerimiz tarafından tamamlanmış ve 200 metre 3x150+70 NYY kablo döşenmiş box ve dağıtım panosuna bağlantısı yapılarak 23.30 sıralarında enerji verilmiştir. Ayrıca haberde verildiğinin aksine söz konusu yerden yüksek gerilim hattının geçmediği, alçak gerilim NYY kablolarının bulunduğu da tespit edilmiştir. Yine ekiplerimizle arıza santralı arasındaki bas konuş kayıtları da kontrol edilmiş ve vatandaşı çalışma yapmaya yönlendirecek hiçbir ifadeye de rastlanılmamıştır. Habere konu olan ilimiz Sur ilçesindeki arızanın giderilmesi ulusal basında verildiği şekliyle değil yukarıda açıklandığı şekliyle gerçekleşmiştir.”