Biyogaz Projesi 2014'te Hayata Geçirilecek

Enerjide alternatif yakıtların temin edilmesi çerçevesinde başlatılan biyogaz projesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasındaki 'Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği' çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

  Projeye; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da katkı sağlayacak. Projenin 2014 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Biyogaz projesi üç temel hedef çerçevesinde şekillendirildi. Öncelikle hayvansal atıkların yönetimine ilişkin yasal altyapı oluşturulacak. İkinci aşamada biyogaz konusunda kurumsal kapasite geliştirilme çalışmalarının ardından son aşamada seçilecek pilot bölgede sürdürülebilir bir şekilde işletilebilecek örnek bir biyogaz tesisi kurulacak.

Proje kapsamında bugüne kadar, Amasya Suluova ilçesinin hayvansal atık sorunu ve biyogaz potansiyelini belirlemeye yönelik olarak Alman biyogaz uzmanlarınca detaylı bir analiz çalışması yapıldı. Ayrıca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı Biyogaz Teknik Eğitimleri gerçekleştirildi. Almanya 'da hayvansal atıklar ile ilgili yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler Türkçe 'ye çevrildi. Alman Biyokütle Araştırma Merkezi tarafından Türkiye 'nin biyogaz envanteri çıkarıldı ve son olarak da pilot bölge seçimi için Türkiye 'deki mevcut durumu belirlemek amacıyla hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı çeşitli illerde saha ziyaretleri ve toplantılar gerçekleştirildi.