Zorunlu Eğitimde Tarih Belli Oldu

Zorunlu eğitimde 4+4+4'lük uygulama 2013-2014 eğitim öğretim döneminde hayata geçecek.

Zorunlu Eğitimde Tarih Belli Oldu
Muhalefetin şiddetle karşı çıktığı 12 yıllık kademeli eğitim sistemin 2012-2013 eğitim öğretim yılında başlaması yönünde karar alındı.

Alt komisyondaki görüşmelerin ardından kademeli eğitim sisteminin başlama tarihiyle ilgili belirsizlik de ortadan kalktı.

Alınan karara göre kademeli eğitim sistemi 2012-2013 eğitim öğretim yılında başlayacak. Bakanlar Kurulu eğer gerekli görürse başlama tarihini bir yıl erteleyebilecek.

Önceden başlama tarihi kararı Bakanlar Kurulu'nun insiyatifindeydi.

2012 YGS-LYS'de ağırlıklı orta öğretim başarı puanı geçerli olacak.

Üniversite sınavlarındaki puanlama sisteminin 2013'te değişmesi öngörülüyor. Üniversitelere yapılan bağışlar da vergiden düşürülecek.

EĞİTİM TEKLİFİNDE KRİTİK DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren yeni eğitim modeli teklifinin ne zaman uygulanacağıyla ilgili düzenleme yapıldı.

Teklif üzerinde çalışan alt komisyonun yaptığı değişikliğe göre zorunlu ortaöğretime 2012-13 öğretim yılında başlanacak. Bakanlar Kurulu bunu bir yıl erteleyebilecek. 2012'de üniversitelerdeki puanlama sisteminde değişiklik yok. 2013 yılında ise öğrencilerin puanlarına okul başarısı etki etmeyecek. Öğrencilerin sadece okullarda gösterdiği durum kendi başarılarına eklenecek.

BAŞARI PUANI DEĞİŞECEK

Bir değişiklik de 'başarı puanı 'bölümü için planlanıyor. Teklif, üniversiteye girişte önem taşıyan başarı puanının hesaplanması konusunda, 'Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçük 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür 'hükmündeki 500, 250 olarak değiştirilecek. Böylece başarı puanı yüksek olanlar ile düşük olanlar arasında haksız rekabet olması önlenmeye çalışılacak.

EĞİTİM YAŞI TARTIŞMASI

Meslek lisesini bitirip aynı alandaki bir yüksek öğretim programına devam etmek isteyenlerin ortaöğretim başarı puanının yüzde 6'sının, başarı puanına eklenmesine ilişkin düzenlemede de değişiklik yapılacak. Puana yapılacak ekleme yüzde 4 ile sınırlı tutulacak. AK Parti, eğitime başlama yaşının kaç olması gerektiği konusunu tartışıyor. Teklif bunu 6 yaş olarak öngörüyor. Bu konuda bir değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Bu öneriler, AK Partili milletvekilleri tarafından alt komisyon çalışmalarında gündeme getirilecek.

4 LİDER ADI ÜNİVESİTEYE
Yasa teklifinde Rize 'de açılan üniversiteye Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Üniversitesi 'ne Abdullah Gül isimlerinin verilmesi de var.

Düzenlemede ayrıca eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan 'ın isminin Konya Üniversitesi 'ne; Bülent Ecevit 'in isminin ise Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 'ne verilmesi öngörülüyor.


TEKLİFTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık'ın başkanlığında toplanan alt komisyon, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'' üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Alt komisyonda benimsenen teklifte bazı değişiklikler yapıldı.

Buna göre, ilköğretime başlama çağı, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlayacak, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek. İlköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre, seçmeli dersler oluşturulacak. Ortaöğretim; ilköğretime dayalı, dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarının tümünü kapsayacak. Zorunlu ortaöğretime 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren başlanacak. Bakanlar Kurulu, söz konusu uygulamayı bir yıl erteleyebilecek.

''İlkökğretim birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir'' ifadesi teklif metninden çıkarıldı.

-Ortaöğretim başarı notları-

Yüksek öğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. Orta öğretim bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere orta öğretim başarı puanına dönüştürülecek. Bir mesleğe yönelik program uygulayan orta öğretim kurumlarının mezunlarının, YÖK tarafından belirlenen aynı meslek dalında yer alan yüksek öğretim programlarına yerleşmelerinde, adayın orta öğretim başarı puanına ek olarak orta öğretim başarı puanının yüzde 4'ü, yerleştirme puanına eklenecek. Söz konusu düzenleme, bu yılki sınavlarda uygulanmayacak. Mesleki lise mezunları, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğindeki ön lisans yüksek öğretim programlarına sınavsız yerleştirilebilecek.

Alt komisyonda, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin adının ''Bülent Ecevit'', Konya Üniversitesi'nin adının ''Necmettin Erbakan'' olarak değiştirilmesi benimsendi. Ayrıca, teklifte öngörülen ''Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi''nin ismi, ''Abdullah Gül'' olarak değiştirildi. Teklifte Rize Üniversitesinin adının da ''Recep Tayyip Erdoğan'' olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ile MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, alt komisyon raporuna muhalefet şerhi koyacaklarını dile getirdiler. Özcan'ın, 4 4 4 olarak öngörülen kademelendirmenin 5 4 3 olarak değiştirilmesine ilişkin talebi kabul edilmedi.