Yunanistan'da Krizde Yurtdışına Para Çıkaran Milletvekilleri Aranıyor

Yunanistan’da ekonomik krizle birlikte yurtdışına para çıkaran 40 civarında milletvekillinin kim olduğuna ilişkin araştırmalar sürüyor.Maliye Bakanlığı’nın milletvekillerinin gelir beyannamelerini parlamentoya bildirmesi bekleniyor.

Yunanistan 'da ekonomik krizle birlikte bankalardaki paralarını yurtdışına çıkaran milletvekillerinin kimler olduğuna ilişkin merak devam ediyor. Yapılan ilk incelemenin ardından son günlerde gündemi meşgul eden yurtdışına 1 milyon euro çıkaran kişinin milletvekili değil bir işadamı olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 10 gündür meçhul bir milletvekilinin Mart 2011 tarihinde 1 milyon euroyu yurtdışına çıkardığına ilişkin dolaşan haberlerin ardından Demokratik İttifak Partisi Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, işadamı eşi İsidoros Kuvelos 'un 3 Mart 2011 tarihinde yurtdışındaki hisselerden elde edilen 1 milyon euroyu Yunanistan 'daki bir banka aracılığıyla nakite dönüştürdüğünü ve gemi satın almak amacıyla yurtdışına havale yoluyla aktardığını açıkladı. Bakoyanni, işadamı eşi İsidoros Kuvelos 'un bir iş faaliyeti gerçekleştiğini belirterek, kaç gündür gündemi meşgul eden konuyu, ortaya atılan bir fiyasko olarak nitelendirdi.

Dora Bakoyanni, “Bunca gündür söz konusu milletvekilinin isminin basına verilmesini talep ediyordum. Parlamento Başkan Yardımcısı Evangelos Argiris 'ten bir telefon aldım ve kendisi eşimin yurtdışına 1 milyon euro para çıkardığını söyledi.” açıklamasında bulundu. Bakoyanni, bazı çevrelerin sorumsuzca ismini karalamaya çalıştığını ve bu şekilde başta İsviçre olmak üzere yurtdışına para çıkaranları örtbas etmek istediklerini ifade ederek, bu tür hareketlerin son dönemde kendisinin partilerin finansmanlarına ilişkin yaptığı açıklamalarla ilgisinin olduğunu söyledi. Bugün bir açıklama yapan İsidoros Kuvelos da, tamamen yasal yolla gerçekleşen havale işleminin, eşinin Dora Bakoyanni olması sebebiyle gündemde tutulduğunu kaydetti.

Öte yandan Yunanistan 'daki 40 milletvekilinin, ülkenin ekonomik krizle boğuştuğu ve halka ağır vergilerin koyulduğu 2011 yılında, parlamento binasında bulunan banka şubesinden bile yurtdışına para aktardıkları ortaya çıktı. Yapılan havalelerin 100 bin euroyu geçtiği belirtiliyor. Bakanlık, yurtdışına yapılan havalelerin milletvekillerinin gelir beyannameleriyle karşılaştıracakları ve yurtdışına çıkarılan paraların ne kadar yasal olduğunu veya vergi kaçırmak için mi çıkarıldığını tespit edecekleri kaydetti.

Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, parlamentoda yaptığı açıklamada krizle birlikte Yunanistan 'daki bankalardan çekilen para miktarının 65 milyar euro olduğunu açıkladı. Venizelos, bunun 16 milyar eurosunun yabancı bankalara yasal yollarla aktarıldığını söylemişti.