Yaşar Kemal'den Barış Çağrısı

Yaşar Kemal'in Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan "Bu Bir Çağrıdır" kitabı, yazarın 1992'den bu yana, inatla, kimi zaman özlemle, kimi zaman öfkeyle ve her zaman umutla dile getirdiği demokrasi, insan hakları ve barış çağrılarını, uyarılarını ve söyleşilerini, bu konulara dair yazılarını bir araya getiriyor.

'Bu Bir Çağrıdır ' kitabının önsözüne 'Böyle çağrıları çok yazdım, yirmi yıldır yazdıklarımı bir araya toplayarak bir daha çağrıda bulunayım dedim. Ne söylense sanki duyan yok, gören yok ' şeklinde başlayan yazar, 'Gençliğimde, gazetecilik yıllarımda Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda birlikte savaşmış Türkleri de, Kürtleri de, onların sevgi ve dostluk dolu anılarını da çok dinledim. Bugün onların çocukları, torunları böyle bir kardeş savaşını kabul etmemeli. Etmiyorlar da. Bu savaş inanılmayacak kadar uzunsürdü. Türkler de Kürtler de bu savaşın bitmesini istiyorlar, bundan kuşkum yok ' diyor.

Yazar, 'Türkiye Barışını Arıyor' başlıklı yazısına Gazi Mustafa Kemal'in 1923 yılında İzmit'te yaptığı basın toplantısındaki konuşmasından bir alıntıyla başlıyor ve ekliyor: 'Savaşın ne zaman çıkacağını beklemek, ölümü beklemek gibidir. Savaşlar insanların ölüm fermanıdır. Savaşlar, üstünde yaşadığımız toprakların, doğamızın ölüm fermanıdır. ' Yaşar Kemal kitabının önsözünü şu sözlerle bitiriyor: 'Çok hatalar yaptık ama umutsuzluğa düşmenin bir gereği yok. Bir ülke insanları insanca yaşamayı, mutluluğu, güzelliği seçecekse, bu, evrensel insan haklarından, düşünce özgürlüğünden geçer. Dilini ve onurunu istemek en temel ve doğal haktır. '
Kaynak: İHA