Uluslararası Hukuk İhlallerine Kuzey Kıbrıs'tan Kırmızı İşık

Türk Kızılayının desteği ve Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayının ev sahipliğiyle Girne'de düzenlenen Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlalleri Semineri'nde, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Hareketi'nin, Ada'nın tek resmi temsilcisi olarak Güney Kıbrıs Kızılhaçını tanıması tartışıldı.

Karara tepkili olan ulusal dernekler, tek ses olabilmek için Kuzey Kıbrıs'ta bir araya geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri ile uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıda, İİT üyesi ülkelerde yaşanan insancıl hukuk ihlalleri masaya yatırıldı. Silahlı çatışmalar esnasında yapılan ihlaller ile bu ihlallere karşı alınacak yasal ve insani önlemlere ilişkin yaklaşımlar etkinlikte ele alındı. Seminer kapsamında, yakın tarihimizdeİslam coğrafyasında yaşanan insancıl hukuk ihlalleri üzerine vaka çalışmaları gerçekleştirilerek, hukuki sunumlar ve konu ile ilgili tartışmalar yer aldı. Ada'daki her iki devletin Ulusal Derneklerinin eş zamanlı başvurusuna rağmen, 22 Şubat 2012 tarihinde, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) tarafından sadece Güney Kıbrıs Kızılhaçının resmen tanınmasının, uluslararası insancıl hukuka ne kadar uygun olduğu, seminerin ana gündem maddesini oluşturdu. Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayının başvurusunu defalarca gündeme alacağını ifade etmesine rağmen aksi yönde hareket eden Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin, elinde bulundurduğu yetkiyi ayrımcı ve ırkçı bir anlayışile kullandığı dile getirildi. Farklı ülkelerin ulusal derneklerinin temsilcileri, Komite'nin aldığı kararın haksız, hukuksuz ve politik olduğu fikrinde birleşti. Uluslararası Hilal İslam Komitesi, Türk Kızılayı ve Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı temsilcileri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin tutumunun, Kızılay Kızılhaç Hareketinin dayandığı insani değerlere zarar verdiğini ifade ettiler. Bu özel değerlerin, Uluslararası Hareketin prensip ve değerlerini inkar eden, bağnaz ve yanlı tutumuyla Komite'ye emanet edilemeyecek kadar önemli olduğunu belirten katılımcılar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin yapısının da tartışılması gerekliliğinin ortaya çıktığını dilegetirdiler. 35 ülkeden 90 temsilcinin katılımıyla, İİT'ye bağlı olarak insancıl hizmetler yürüten Uluslararası Hilal İslam Komitesi'nin 27. oturumu kapsamında gerçekleştirilen seminerin onur konuğu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu oldu. KKTC Hükümetini temsilen bakanların katıldığı etkinlikte, Türk Kızılayını Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar başta olmak üzere Yönetim Kurulu Üyeleri ve üst düzey yöneticiler temsil etti

2 gün boyunca gerçekleştirilecek oturumlarda uluslararası insani hukuk ihlallerinin önlemesi yolunda önemli kararlar alınması hedefleniyor.
Kaynak: İHA