Sigara ve Alkol Konusunda Uyarı

Sigara, içki ve uyuşturucu insan sağlığının en önemli ve en tehlikeli düşmanlarıdır.

Kişilerin kendi sağlığını etkilediği gibi, ailevi ve sosyal hayatlarında da olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Etraflarındaki insanları da olumsuz yönde etkilediği için zararları daha büyük boyutlara ulaşabilmektedir.

Medical Park Samsun Hastanesi hekimleri, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında gerçekleşen Yeşilay Haftası dolayısıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu yaptığı açıklamada, özellikle sigaranın göğüs hastalıkları üzerindeki etkisinden söz etti. Sigaranın birçok hastalığa sebebiyet verdiği gibi göğüs hastalıklarının da en önemli etkenlerinden biri olduğunu belirten Başoğlu, 'Akciğer kanseri ve KOAH gibi hastalıklara yol açmakla birlikte birçok kalp ve damar hastalıklarının da başlıca risk faktörüdür. Akciğer kanserli hastaların yüzde 90'ında sigara en önemli etkendir. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenlerin başında sigarayı bırakmak gelmektedir ' dedi.

SİGARA DÜŞÜĞE NEDEN OLABİLİR

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Safiye Genç ise sigara ve alkol kullanımının gebelikte oluşturduğu problemlere dikkat çekti. Sigara kullanmakla nikotin, katran ve karbonmonoksit gibi zararlı maddelerin anne karnında taşınarak bebeğe ulaştığını söyleyen Genç, 'Özellikle karbonmonoksit, bebeğe ulaşır ve bebeğin aldığı oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Nikotin ise kan damarlarının kasılması, sonuçta da bebeğe daha az oksijen ve besin gitmesi gibi sorunları ortaya çıkarır. Ani bebek ölümleri, sigara içen annelerin bebeklerinde 2 kat daha fazladır. Alkol ise bebeğin kalp atışı ve solunum gibi önemli vücut fonksiyonlarını yavaşlatmaktadır. Gebe bir kadının aldığı alkol, kan yolu ile bebeğe ulaşmaktadır ve bu kendi aldığı alkol oranı ile aynıdır. Aşırı alkol kullanan kişilerde düşük yapma olasılığı, kullanmayanlara göre 2 kat artmaktadır. Yine gebeliği sırasında alkol kullanan annelerin bebeklerinde 'fetüs alkol sendromu' denilen fizik, zeka ve davranış bozukluklarını içeren birtakım hastalıklar görülmüştür. Bütün bunlara rağmen üreme çağındaki kadınların yaklaşık 1/4'ü sigara içmekte ve bunlardan bir kısmı gebe kaldıklarında da sigara içmeye devam etmektedir. Hamilelik döneminde sigara içilmesi düşük, ölü, erken ve düşük ağırlıklı doğum, ani bebek ölümü, zeka geriliği, öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor ' şeklinde konuştu.

KANSERE NEDEN OLABİLİR

Aşırı alkol kullanımının önemli bir tıbbi ve sosyal sorun olduğunu, karaciğer, pankreas, beyin gibi organlar ile dolaşım sistemine zararlar verdiğini belirten Medical Park Samsun Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzm. Dr. Mustafa Doğan ise sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının vücut sağlığı üzerindeki olumsuzlara değindi. Doğan, 'Aşırı alkol kullanımının beyin ve sinir sistemi üzerinde önemli olumsuz etkileri vardır. Geçici hafıza kaybına neden olduğu gibi, uzun süren bellek kayıpları da görülebilir. Bunların yanında sindirim ve dolaşım sistemleri üzerinde de olumsuz etkileri mevcuttur. Ayrıca alkol birçok kanser türünün de tetikleyici etkenlerindendir. Özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserlerine yakalanma olasılığını oldukça yükseltir. Sigarada da birçok olumsuz etki söz konusudur. Beyin hücrelerinin ölümüne yol açarak öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunama gibi problemler ortaya çıkarabilir. Yine sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarının da başlıca sebeplerinden biridir. Gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep olur. Mide ve yemek borusu kanserine yol açar. Uyuşturucu da ise durum daha farklıdır. En küçük dozda alınan uyuşturucu maddeler bile beyinde milyonlarca hücreyi öldürerek beyin sağlığını büyük oranda tehdit eder. Akıl, zihin ve vücut sağlığının en büyük düşmanı olan uyuşturucunun kişiyi ailesinden, işinden, toplumdan uzaklaştırmak, yalnızlığa, bunalıma ve hatta ölüme götürmek gibi büyük problemleri de ortaya çıkardığı ve uzak durulması gerektiği unutulmamalıdır ' diye konuştu.
Kaynak: İHA