Rekolte Azaldı, Nohut Pahalandı

İç Ege’nin bakliyat ambarı Kütahya Simav’da üretimde önemli bir yeri bulunan nohut’ta rekoltenin geçen yıl düşmesi leblebi fiyatlarını da tetikledi.

Rekolte Azaldı, Nohut Pahalandı
İlçede nohut fiyatlarının son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte leblebinin kilo fiyatı da 9 liraya yükseldi.İlçede önceleri kilosu toptan 3-4 liradan satılan nohut 'un fiyatının bu günlerde 6-7 liraya yükselmesi 5-6 liradan satılan leblebinin fiyatını da tetikledi, leblebinin kilosu 9 liraya fırladı.İlçe genelinde geçen yıl nohut hasadında mantar hastalığından dolayı verimsizlik yaşandığını ifade eden Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, rekoltenin düşmesinin nohut ve ardından da leblebinin fiyatının uçmasına neden olduğunu bildirdi.Bölgede baş gösteren mantar hastalığı öncesi üreticinin dekardan 120 ile 130 kilogram arasında verim alırken geçen yıl nohutta verimin dekar başına 70 ile 80 kilogram civarına kadar düştüğüne vurgu yapan Başkan Bütüner, “Yaşanan bu olumsuzluklar yüzünden nohutta rekolte azalınca fiyatlarda arttı. Leblebinin fiyatı iki katına çıktı” dedi.

Mantar hastalığının bu yıl bölgede tekrarlanmaması için işi sıkı tuttuklarını ifade eden Başkan Bütüner, “Hazırlıklara şimdiden başladık. Sertifikalı tohumluk başta olmak üzere çiftçinin elindeki tohumu ekmeden önce mutlak surette ilaçlamasına öncülük edeceğiz” dedi.

“LEBLEBİDE ZAMDAN NASİBİNİ ALDI”


Leblebinin avare, dağlı, tuzlu kavrulmuş, soyalı, soslu, şekerli çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Simav 'lı çerezci Fatih Koç, nohut fiyatının artması nedeniyle leblebi fiyatlarının uçtuğunu söyledi. Koç, “İşlenmemiş nohudu 6–7 liradan alıyoruz. Dolayısı ile leblebiyi 9 liradan satıyoruz. Zorunlu zammın ardından zaten düşük olan leblebi satışları tamamen durdu” dedi.
Kaynak: İHA