MÜSİAD’dan ‘İnkâr Yasası’ Yorumu: Düşünebilenler İçin Aklın Yolu Birdir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptalini olumlu buldu.Cihad Vardan, konseyin ifade özgürlüğü adına önemli bir karar aldığını vurgularken, “Düşünebilenler için aklın yolu birdir.” yorumunu yaptı.

Vardan, konuya dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Fransa parlamentosunda kabulünün ardından, Türkiye hükümetinin ve iş dünyasının girişimleri ile Fransız senatörlerin Fransa Anayasa Konseyi 'ne inkar yasasının iptali için yaptığı başvurunun kabul edilmesi Fransa demokrasi için tarihi bir hatadan dönüş niteliğindedir.

Demokrasi 'nin beşiği olarak bilinen Fransa 'nın Anayasa Konseyi, Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy 'nin siyasi hesaplarına alet olmayarak, ifade özgürlüğünü hiçe sayan yasanın iptali yönünde önemli bir karar vermiştir. Sonuçta düşünebilenler için aklın yolu birdir. Bundan sonrası için de Nicolas Sarkozy 'nin yeniden bu tasarıyı parlamento gündemine taşımaya çalışmasının çok fazla önemli olmayacağı ve hatta bu girişimin Sarkozy 'nin siyasi hayatı için büyük bir risk oluşturabileceği kanaatindeyiz.
Konuya hukuk ve insan hakları boyutuyla yaklaşarak, olağanüstü bir dış politika stratejisi izleyen Türkiye 'nin bu süreçten kazanımlarla çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Başta Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış olmak üzere hükümet yetkililerini ve çare için gayrettleri bulunan iş dünyasını tebrik ediyoruz. Bu kararın bu şekilde muhafaza edilmesi halinde, ileride iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve ticari faaliyetlerin yeniden düzelmesine katkıda bulunacağını umuyoruz. '