Muğla “Arı Dostu Kent” Oluyor

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile “Arı Dostu Kent Muğla” projesini başlatan Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Karabıyık, 4 yıl sonra Muğla’yı “Arı Dostu Kent Muğla” ilan etmeyi hedefleyen proje ile ilgili bilgi verdi.

Muğla “Arı Dostu Kent” Oluyor
Bugüne kadar birçok projeye imza attıklarını belirten Karabıyık, “Çocuk Dostu Kent, SlowCtiy ve öteki zincirler bir yandan turizmde referanslı destinasyonlar yaratılmasına katkı yaparken, bir yandan da yaşanılır mekanlar yaratmak, çocukların, engellilerin, yaşlıların, kadınların kamusal yaşama daha aktif ve sürekli katılımı öngörmek amacıyla oluşturulan kapsamlı, ölçülebilir ve belgelendirilebilir çerçeveye sahip yaklaşımlardır. Arı Dostu Kent de bu yaklaşımların ürünüdür. Dünya 'da ilk kez Muğla 'da gerçekleştiriyoruz. Muğla 'yı pilot seçmemizin nedeni Muğla 'nın arıcılıkta önemli bir merkez olmasının yanında çam balı üretiminde Dünya 'nın merkezi olması ve arıcılığın sürdürülebilirliği, organik üretimin yapılabilirliği için her koşula sahip olmasıdır. MAYBİR ile işbirliği yapmamızın nedeni ise MAYBİR 'in arıcılık alanında uygulamaları ile Türkiye 'de öncü ve örnek bir kuruluş olmasıdır. MAYBİR iki kere üst üste Dünya Arıcılık Kongresi 'ni yapmış ve üçüncüsüne hazırlanan bir kökleşmiş kurumdur. Projemiz yeni paydaşlarla, üniversitenin, Valiliğin ve yerel yönetimlerin katılımı ile 4 yıl sürecek ve bunun sonunda Muğla 'yı Arı Dostu Kent ilan edeceğiz. SlowCtiy 'de olduğu gibi Muğla da Arı Dostu Kentler Zinciri 'nin öncülüğünü üstlenebilecek”

Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Karabıyık, “Arı Dostu Kent” anlayışı ile ilgili de “Muğla ili hem arı yetiştiriciliği hem de arı ürünleri konusunda Türkiye 'de birinci sırada yer alan bir il konumundadır. Ayrıca Türkiye 'deki çambalı üretiminin tamamına yakını, dünya üretiminin yüzde 80 'ni bu ilde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle arı yetiştiricisini ve arı ürünleri tüketicilerini odağına alan bir anlayışla Arı Dostu Kentanlayışının tasarlanması, geliştirilmesi ve göstergeleriyle kentlere bir statü kazandırılacak hale getirilmesi için Muğla pilot il konumundadır” diyerek şunları söyledi:

“Eğer bir yerde arılar varsa, orada yaşam vardır. Eğer arıları göremiyorsanız orada yaşam tükenmektedir. Arılar yaşamın yeniden üretilmesinde aktif rol oynamaktadır. İklim değişiminin, çevre sorunlarının, doğal kaynakların varlığının en önemli göstergelerinden bir de bal arılarıdır. Arıcılık günümüzde yalnızca kırsal alanlarda yapılan bir faaliyet olmaktan çıkmış, kentlerde de yaşayanlar tarafından hem kent ortamında hem de kentte yaşayanlar tarafından da yapılmaktadır. Arı Dostu Kent ildeki arıcılık faaliyetlerini planlı ve programlı geliştiren, bu faaliyetleri gerçekleştirirken arı yetiştiricisini ve tüketiciyi odağa alan, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını hedefleyen, arı ürünlerinin kaliteli, sürekli ve uygun fiyatlarla satın alınmasına, tüketimin yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunan ve tüm bunları gerçekleştirirken örgütlü hareket eden yaklaşım denilmektedir. Arı Dostu Kentanlayışı; istihdam yaratan, özellikle gençlerin istihdamına önem veren, yoksullukla mücadele eden, güvenilir arı ürünleri tüketimi sağlayan, doğanın en üst düzeyde korunması için mücadele eden, gıda güvenliği için bal arılarının önemini içselleştiren kentler demektir.”

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin 'de Kalkınma Atölyesi ile böyle bir projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyduklarını belirtirken, “Kalkınma Atölyesi çevrenin korunması, doğal yaşamın sürdürülmesi ve yoksulluğun giderilmesi için önemli bir projelere imza atmış bir sivil toplum hareketi. Böyle bir hareketle arıcılık alanında ülkemize ve Dünya 'ya model olabilecek önemli bir projeye imza atıyoruz.” diyerek şunları söyledi:

“Proje dört yıllık bir proje. Bu sene projeyi anlatıp, Muğla 'nın projeye sahip çıkmasını sağlayacağız. Bunun için Valilikle, Üniversitemizle, yerel yönetimlerle, ticaret odaları ve turizm sektörünün temsilcileri ile görüşüp paydaş olmalarını sağlayacağız. Bununu ardından hep birlikte sahaya inip, organik arıcılığı başlattığımız Muğla 'da arıcılığı ekonomik girdi olmanın yanında il genelinde hobi faaliyetlerinden biri yapıp, ürünlerin bal üretimi dışında sağlıkla, kozmetikte ve başka alanlarda kullanımını yaratıp, Muğla 'yı ülkemize ve Dünya 'ya örnek bir şehir haline getireceğiz. Bunu başardıktan sonra önümüzde Muğla 'yı Dünya Arıcılık Merkezi haline getirmek hedefimiz var. Hep birlikte başaracağız”

MAYBİR Başkanı Şahin, “Bu proje sayesinde Muğla 'da başta kadınlarımız ve gençlerimiz olmak üzere herkes arıcılık yapabilecek. İşsiz gençlerimiz meslek sahibi olabilecekler. Muğla 'nın doğal çevresi korunabilecek, kimyasallardan uzak tarım yapılabilecek. Arı Dostu Kent turizmde yeni bir cazibe merkezi olacak. Muğla 'ya gelen turist arı ile tanışacak. Organik arı ürünleri tüketecek. Ülkesine dönerken zarif kavanozlarda Muğla tadını ülkesine taşıyacak. Muğla 'da önemli sayıda yerleşik yabancı var. Onları da projeye katıp, yeni bir hobi ile tanıştıracağız. Onların internette kuracağı bloglarla ülkeleri ile Muğla ve dolayısıyla ülkemiz arasında köprü olmalarını sağlayacağız. SlowCtiy 'de olduğu gibi Arı Dostu Kentler zinciri oluşturulmasına öncülük edeceğiz. Arı Dostu Kent şablonu, normları Muğla 'da ortaya çıkacak. Muğla bu zincirin merkezi olacak. Bundan sonra Arı Dostu Kent olmak isteyenler Muğla 'ya başvuracak.” dedi.
Kaynak: İHA