Milletvekili Şahin: Ülke Ekonomik Gücünün Temel Kaynağı Vergidir

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, ülkenin ekonomik ve mali yönden güçlenmesinde en temel kaynağın vergi olduğunu, vergi bilincinin tüm kesimlere benimsetilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Milletvekili Mustafa Şahin, Vergi Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, vergi bilincinin tüm kesimlere, özellikle de genç nesillere iyi derecede aşılanması gerektiğini ifade etti. Türkiye 'nin ekonomik güçlenmesinde temel kaynağın vergi olduğuna dikkat çeken Şahin, “Vatandaşlarımızın da bu bilinçle hareket ederek vergisini vermesi ve ülkemizin kalkınmasına kendi imkanları ölçüsünde katkıda bulunması ülkemizin geleceği açısından büyük öneme sahiptir. 9 yıllık iktidar dönemimizde vergi alanında yapılan reform ve yeniliklere baktığımızda; yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile mevzuat sadeleştirildi ve oransal değişiklik neticesinde kurumlar vergisi yükü yüzde 33 'ten yüzde 20 'ye indi. Yeni teşvik sistemiyle kurumlar vergisi oranında indirim sağlanmış, KOBİ 'lerin birleşmelerini teşvik amacıyla birleşme sonucu ortaya çıkan karlar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. ' dedi. Bununla birlikte asgari geçim indirimi müessesesinin sisteme dahil edilerek istihdam üzerindeki vergi yükünün hafifletildiğinin altını çizen Şahin, Gelir Vergisi Kanunu'nun yeniden yazılarak sadeleştirildiğini, daha işlevsel bir sistem oluşturulmasının öngörüldüğünü anlattı.

Şahin, şöyle devam etti: “Elektronik hizmetlerin kapsamı genişletilerek mükelleflerin vergi ile ilgili işlemlerini en kısa sürede ve en az maliyetle yapmaları sağlanmıştır. Bu kapsamda KDV iadesi işlemleri dahil birçok işlem elektronik olarak yapılabilmektedir. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisi eylem planı etkin olarak yürütülmüştür. Ayrıca vergi kayıp ve kaçağını azaltmak amacıyla risk analiz merkezi devreye sokulmuştur. Vergisel konularda telefonla danışmanlık hizmeti veren vergi iletişim merkezi bünyesinde vergi kayıp ve kaçağına ilişkin ihbarların tek bir merkezden alınması ve sonuçlandırılması için ihbar yönetimi oluşturulmuştur. Kısa mesaj bilgilendirme servisi ile haber bildirim aboneliği, motorlu taşıt vergisi hesaplama ve borç sorgulama, trafik para cezası borcu sorgulama hizmetlerinin cep telefonu aracılığıyla yapılması sağlanmaktadır. Standart hizmet ve şeffaf yönetim anlayışı çerçevesinde mükelleflerin vergiye uyum maliyetini azaltacak olan 'Özelge Otomasyon Sistemi' 2010 yılında kurulmuştur. Bugün için 3 binden fazla örnek sistemde mükelleflerin hizmetine sunulmuştur.”