Mevlüde Genç ve Gamze Kubaşık, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Delege Oldu

Almanya'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak delegelerin isimleri netleşmeye başladı.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde dün yapılan oturumda eyaletten toplam 133 delege belirlendi. Eyaletteki Partilerin seçtikleri isimlerden bazıları dikkat çekiyor. Irkçı cinayetlerinin gündemden düşmediği bu günlerde çok büyük sembolik önem taşıyan isimler Mevlüde Genç ve Gamze Kubaşık.

Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un geçtiğimiz haftalarda istifasının ardından beş partinin desteği ile aday olan Joachim Gauck 18 Mart'ta yapılacak seçimde en şanslı aday. Almanya'da Cumhurbaşkanını özel bir heyet seçiyor. Federal Şura (Bundesversammlung) adı altında yeni Cumhurbaşkanını seçecek olan şuraya 620 Federal milletvekili ile 620 kişilik eyaletlerin belirleyeceği seçmenler katılıyor. Bin 240 delegeli Federal Şura sadece Cumhurbaşkanını seçmek için bir araya geliyor. Eyaletlerden gelen delegelerin milletvekili olmaları gerekmiyor. Bu delegeler yerel siyasetçiler veya kamuoyu tarafından tanınan insanlardan da oluşabiliyor. Sayılar ise eyalette yaşayan Alman vatandaşlarına göre belirleniyor.

SEÇİLEN TÜRK KÖKENLİ DELEGELER

1993 yılında, ırkçı cinayetleri kapsamında Solingen'de evi yanan Mevlüde Genç, bu yangında beş aile ferdini kaybetmişti. 18 yıl boyunca Alman ve Türkleri birbirine düşürecek bir kelime dahi etmeyen Mevlüde Genç, 18 Mart'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yer alacak. Genç, Hristiyan Demokrat Partisi CDU tarafından Meclise sunuldu. Mevlüde Genç'in eşi Durmuş Genç, eşinin delege olmasından şeref duyduklarını ve çok gururlandıklarını söyledi.

2006 yılında aşırı sağcı teröristler tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık ise Yeşiller Partisinin delegesi olarak seçimlerde yer alacak. Sol Parti ise Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Avgan'ı delege olarak seçti. SPD Partisinden seçilen isimler ise Mönchengladbach Uyum Konseyi Başkanı Gülistan Yüksel ve SPD Eyalet Milletvekili İbrahim Fidan.