Kütahya'da Üniversite-sanayi İşbirliği Çalışmaları

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kaan Erarslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Köse, Kütahya Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof.Dr. Mustafa Aydın, bazı bölüm başkanı ve öğretim üyeleriyle birlikte, Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Orcia Otomotiv Yan San. ve Tic. A.Ş. ile Kros Otomotiv San. Tic. A.Ş firmalarına inceleme ve işbirliği imkânlarını görüşmek üzere ziyarette bulundular.

Kütahya'da Üniversite-sanayi İşbirliği Çalışmaları
KÜTSO Başkan Vekili İsmet Özotraç da ziyarette hazır bulundu.Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kaan Erarslan, KÜTSO ile gönül birliği sonra da işbirliği safhasında çalışmaya başladıklarını ve ziyaretin bunun neticesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Rektörümüz Prof.Dr. Ahmet Karaaslan üniversite- sanayi işbirliğine çok büyük önem veriyor, üniversite- sanayi işbirliğinin geliştirilmesini istiyor. Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, ziyaret ettiğimiz firmalar konusunda uzman olan öğretim üyelerimizi firma yönetimleriyle tanıştırmak ve sanayicilerin üniversitemizden beklentilerini öğrenmek amacıyla bu ziyaretti düzenledik. Öğretim üyelerimizle birlikte bu ziyaretlerimiz sonraki günlerde de sürecek. Kütahya OSB Bölgesinde ve dışında faaliyette bulunan diğer tüm işletmelere belli periyotlar halinde ziyaretler düzenleyerek, sanayicilerimizin üniversite-sanayi işbirliğinden, özellikle Dumlupınar Üniversitesi 'nden beklentilerini öğreneceğiz. Ziyaretlerin üniversitemize ve sanayimize faydalı olacağını düşünüyorum.”

Prof.Dr. Kaan Erarslan Dumlupınar Üniversitesi 'nin sanayiye nitelikli eleman yetiştiren bir kurum olduğunu kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz sizin müstakbel personelinizi yetiştiren kurum olarak istihdam etmek istediğiniz personelin nasıl özelliklerle teçhiz edilmiş olmaları gerektiğini, ne tür nitelikler kazandırılarak size teslim edilmesi gerektiğini sormak istiyoruz. Belki dil konusu da bunlara eklenebilir. Belki bazı yazılımlar da, mühendislik anlamında da farklı farklı beklentiler vardır. Belki bu ziyaretimiz ilk tanışma toplantısı, gönül bağı, dostluk bağı kurma anlamında telakki edebileceğiz ama bundan sonra işbirliklerinin ve görüşmelerin mutlaka devam etmesinin gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Üniversite- Sanayi işbirliği konusunda uzun bir müddettir çalışıldığını belirten KÜTSO Başkan Vekili İsmet Özotraç da ziyarette şunları söyledi: “Oda da çalıştığım müddet içerisinde üç dönemdir üç rektörle birlikte ayrı ayrı çalışma fırsatı buldum. Üçüyle de sanayi-üniversite işbirliği hep konuşuldu, gündeme geldi zaman zaman yakınlaşmalarda oldu fakat bu defaki sıcak yaklaşım için ben rektörümüze, rektör vekilimize, dekanlığımıza ve bu grupta çalışan, çalışmayan bütün üniversite camiasına teşekkürlerimi borç biliyorum. Uzun müddettir nasıl işbirliği olur diye çalışıyoruz. Biz ayaklarına gidelim, birebir temasımız olsun. Birebir temasta bu işlerin daha kolay çözülebileceğini kanaatine vardık. Hocalarımızda bunu memnuniyetle kabul etti. Ticaret Odası üstüne düşen vazifeyi yerine getirmekle mükellef. Sizler bizim ortağımızsınız. Kütahya 'nın sanayisinin gelişmesini Oda olarak, şehir olarak biz de istiyoruz. Sizlere ve hocalarıma teşekkür etmek istiyorum. Çok sıcak ilgi görüyoruz. İnşallah bu defa arzu ettiğimiz işbirliği gerçekleşir. “

Üniversite- sanayi işbirliğinin kendileri için önemli olduğunu kaydeden ORCİA Kalite Geliştirme Müdürü Okan Yılmaz ve KROSS Otomotivl Fabrika Müdürü Adnan Yazıcı, firmaları ile ilgili ayrıntılı bilgiler vererek üniversite- sanayi işbirliği konusunda değerlendirilebilecek fırsatları ve beklentileri akademisyenlerle paylaştılar, ortaklaşa planlanan program çerçevesinde yetişmiş öğrenciler arasından istenilen niteliklere uyan öğrencileri istihdam edebileceklerini söylediler.Öğrenciler için tez/proje konuları belirleyip Dumlupınar Üniversitesi ile paylaşabileceklerini, bunları uygulamalarını kendi firmalarında yapabileceklerini belirten firma yöneticileri, Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerine staj için kapılarını açtıklarını, burs verdiklerini sözlerine eklediler.
Kaynak: İHA