Kafeinin Zararlarını Gözardı Etmeyin

Zinde kalmak ya da hoş bir sohbete eşlik etmek için içilen kahve ve çayın, içerdiği kafein sebebiyle bir o kadar zararlı olduğu belirtildi.

Beslenme uzmanı Rabia Yıldız, çay, kola gibi kafeinli içeceklerin uzun süreli kullanımının vücuda zarar verdiğini dile getirdi.

İki bardak sert kahve içildiğinde alınan 250 miligram kafeinin kan dolaşımındaki adrenalini 3 katına çıkartarak solunum hızını arttırdığını belirten Rabia Yıldız, doğal uyarıcı olan kafeinin sinirleri gererek uykusuzluğa sebep olabileceğini söyledi. Yıldız, şöyle devam etti: 'Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız ekstra kafeinden uzak durmaya gayret edin, çünkü var olan bir rahatsızlığın şiddetini arttırabilir. Bu durum kalp aritmisi ya da anksiyetesi olanlar için de geçerli. Kafein kalp aritmisine meyli olanların durumunu tetikleyebilir ve anksiyeteyi arttırabilir. '

EN FAZLA 4 BARDAK

Yapılan yeni çalışmaya göre metabolizması yavaş çalışan insanların, kafeini yavaş sindirdiğinin ortaya çıktığını ifade eden Yıldız, metabolizması hızlı olup kafeini hızlı sindirenlerin, kalp krizine karşı korunaklı olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Rabia Yıldız, kafein konusundaki sağlıklı sınırın 400 miligram olarak düşünülebileceğini hatırlattı. Bunun günde dört bardak kahveye tekabül ettiğini vurgulayan Yıldız, kilo vermek isyenlere de kafeinin ödem yaptığı hatırlatmasında bulundu.