Kadınlardan 4+4+4 Eleştirisi

Sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ve Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından 4+4+4 sistemi eleştirildi.

Kadınlardan 4+4+4 Eleştirisi
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti 'nde düzenlenen basın toplantısında, açıklamaya destek veren sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri adına konuşan, Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, son 10 yılda devlet ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun çalışmasıyla ilköğretim düzeyinde okullaşma oranının yüzde 98 'e çıkarıldığını söyledi.

4+4+4 sistemi olarak adlandırılan yeni bir eğitim sistemine geçiş çalışmalarını anlamakta zorlandıklarını ifade eden Uzunlu, “Bilindiği gibi Türkiye 'de Cumhuriyet yıllarından beri defalarca yapılan okuma yazma kampanyalarına rağmen halen tam anlamıyla hedefe ulaşılamamıştır. 5.5 milyon okumaz yazmaz insanımız bulunduğu gerçeği önümüzde dağ gibi durmaktadır” dedi.

Uzunlu, ana sınıfının eğitimden çıkarılmasının, çocuklarda erken yaşta tespit edilmesi gereken becerilerin geliştirilmesi sürecini gerileteceği inancında olduklarını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“4 yıllık zorunlu eğitimden sonra, açık öğretim seçeneği sunulmasının özellikle kız çocukları için eğitimin kesintiye uğraması ya da tamamen durdurulması ihtimalini ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Her ne kadar dün 4+4 'den sonra açık öğretim düşünülüyor dense de durum net değil.Ülkemizde her coğrafi bölgede kız çocuklarının eğitimi ve çalışma hayatına katılımı aynı bakış açısı ile değerlendirilmemektedir. Bizler kesintili eğitimle kız çocuklarının 4 yıldan sonra okuldan alınmasının önünün açılacağından, gelecek nesillerin ilköğretmenleri annelerin cehalet karanlığına mahkum edileceğinden, kadın istihdamı ve temsil oranlarının düşeceğinden ve halen ürkütücü boyutlarda olan çocuk gelinlerin sayısının daha da artacağından endişeliyiz.Öte yandan Türkiye 'de çocuk işçilerin sayısının her geçen gün arttığı bilinmektedir. Devlet İstatistik Enstitüsünün rakamlarına göre 6-14 yaş arası 11 milyon çocuğun 3 milyon 842 bini çalıştırılmaktadır. Bu çocukların yarısından çoğu da okuma yazma bilmemektedir. 4+4+4 kesintili eğitim sistemine geçişin ülkemizdeki çocuk işçilerin sayısını artıracağı kaygısını taşıyoruz.”
Kaynak: İHA