İstihdam Garantili Okul: Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi

Gümüşhane’de 2007-2008 eğitim öğretim yılında eğitim faaliyetlerine başlayan Otelcilik ve Turizm Lisesi, “Etkin tanıtım projesi” kapsamında gazeteciler için yemek düzenledi.

İstihdam Garantili Okul: Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Okulun Işıl Restaurant uygulama salonunda yapılan toplantıya Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Okul Müdürü Hüseyin Türkfiliz ve gazeteciler katıldı.

Programda okul ve proje ile ilgili bilgiler aktaran Okul Müdürü Hüseyin Türkfiliz, özel okullar gibi reklam yaparak öğrenci kaydedemedikleri ve eksik tanıtıma bağlı olarak geçtiğimiz yıl kontenjanlarını tam olarak dolduramadıklarını söyledi. Tanıtım faaliyetleri ile öğrenci velilerinin okulun avantaj ve dezavantajlarını bilerek öğrenci göndermelerini hedeflediklerini kaydeden Türkfiliz, proje ile öğrencilerin tesadüfen okula gelme oranını düşürmek istediklerini belirtti.

Mevcut okul binalarında fiziki olarak ihtiyacın tam olarak karşılanmadığını fakat öğrencilerin uygulamalarda ihtiyaç duyduğu tüm ekipman ve birimlere sahip olduklarını dile getiren Türkfiliz, Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde ana alanın yiyecek-içecek hizmetleri ve konaklama-seyahat hizmetleri alanı olduğunu, kendilerinin sadece yiyecek-içecek alanında mutfak ve servis dallarında öğrenci yetiştirdiklerini söyledi.

Okulda 8 sınıf ve 165 öğrencileri bulunduğunu kaydeden Türkfiliz, ilk mezunları geçtiğimiz yıl verdiklerini, mezun olan 37 öğrenciden 10 'unun alanıyla ilgili 4 yıllık fakültelerde, 15 'inin yüksekokullarda öğrenim gördüğünü, 2 'sinin Gümüşhane 'de sektörde çalıştığını, diğer 10 öğrencinin de yeniden sınava hazırlandığını ifade etti.

“OKULUN TERCİH EDİLMESİNDE İSTİHDAMIN PAYI VAR”

“Veliler bu okula niye öğrencisinin göndersin?” sorusunu cevaplandıran Türkfiliz, “En önemlisi istihdam. Yani iş bulma imkanı. Bizim mezunlarımızın tamamı üniversiteye gidememiş olsaydı sektörde çalışırdı. Gümüşhane 'de şuanda yiyecek içecek hizmetleri ile ilgili sektörde çalışan personeller ya kendi kendini yetiştirmiş yada girdiği işletmede kendini yetiştirmiş insanlar. Mezunlarımızla ilgili çok sayıda bize iş talebi geldi fakat biz bunlara cevap veremedik. Ayrıca bu okula gelmeleri için bir diğer sebep te kariyer. 10 öğrencimizin fakültelere gitmiş olması da meslek liseleri ile ilgili önyargıyı da kırmış oldu. Gümüşhane 'de ki diğer meslek liseleri içerisinde önü en açık okullardan birisiyiz” dedi

Okul Müdürü Türkfiliz, yalnızca staj yapmak için okulu tercih eden öğrencilerin de olduğunu belirterek, “Bodrum 'a gideriz, orada serbest kalır, tatil yapar, gezeriz, tozarız anlayışı ile tercih yapıp okulumuza gelen öğrencilerimiz de var. Çocuk hayalinde ki ve televizyonlardaki Bodrum 'u görerek bu okula gelmek istiyor” diye konuştu.Turizmin yön değiştirmesine karşın hala yükselmeye devam eden bir değer olduğunun altını çizen Türkfiliz, “Deniz ve kum yerine artık yayla ve tabiat güzellikleri almaya başladı. Bunların hepsi baz alındığında sektörde yetişmiş eleman yani bizim öğrencilerimize ihtiyaç var” şeklinde konuştu

Gümüşhane 'ye yeni bir Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi kazandırılmasını arzuladıklarını ifade eden Türkfiliz, Gümüşhane 'de yaşanan arsa problemine bağlı olarak orta vadede bir çözüm üreterek, mevcut okul binasının yanındaki bahçeye uygulama oteli ve restoranı yapılması için çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirtti.Türkfiliz, bugüne kadar yaz stajını yurt içindeki çeşitli tesislerde yapan öğrencilerin ilk kez Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı proje ile bu yıl yurtdışında da staj yapma imkanı bulacaklarını belirterek, okuldan 5 öğrencinin Avrupa 'nın 6 ayrı ülkesinde 5 ay boyunca yaz stajı yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA