İşitme Engelliler ‘gözden Dile Köprü Kuracak’

Mersin merkez Akdeniz İlçe Kaymakamlığı’nın “Gözden Dile Köprü Kuruyoruz” projesi kapsamında, işitme engelli öğrencilere fotoğraf eğitimi verilecek.

İşitme Engelliler ‘gözden Dile Köprü Kuracak’
Duygularını fotoğraf kareleriyle anlatacak 10 öğrenciye fotoğraf makineleri düzenlenen törenle dağıtıldı. Akdeniz Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı Ulusal Ajans'tan hibe almaya hak kazanan proje kapsamında, Yunus Emre İşitme Engelliler İlköğretim Okulu 'nda okuyan işitme ve konuşma engelli 10 öğrenci, fotoğraf çekme dersleri alarak duygularını, kentteki doğal, tarihi ve kültürel yerlerin fotoğraflarını çekerek anlatacaklar.

Öğrencilere, Mersin Fotoğraf Derneği (MFD) üyeleri Turan Sezer ve Doç. Dr. Baybars Sağlamtimur tarafından fotoğraf çekme dersleri verilmeye başlandı. Akdeniz Sağlık Grup Başkanlığı, Mersin İşitme Engellileri Eğitim ve Kalkındırma Derneği ile İçel Anadolu Lisesi'nin de destek verdiği proje ile maddi imkanları kısıtlı olan ve yaşları 15 ile 17 arasında değişen öğrenciler, alacakları pratik eğitimin ardından Mersin 'in çeşitli yerlerde fotoğraf çekecekler. Mersin 'in doğal güzellikleri ile tarihi ve kültürel varlıklarını tanımak ve tanıtmak amacıyla, öğrencilerin kent merkezinin yanı sıra Ayvagediği beldesi, Alahan Manastırı, Aloda Kaya Kilisesi, Dağpazarı, Karaekşi Mesire Yeri gibi arkeolojik ve doğal ortamda çekecekleri fotoğraflardan ''İşitme Engelli Gözüyle Mersin'' adında bir albüm çıkarılacak ve çeşitli sergiler açılacak.

“Gözden Dile Köprü Kuruyoruz”
projesinin tanıtımı ve fotoğraf makinelerinin dağıtımı, Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu 'nda düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Akdeniz Kaymakamı Zeki Arslan ile Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk de katıldı. İşitme engelli öğrencilerin, toplantının açılışında İstiklal Marşı 'nı işaret diliyle okumaları dikkat çekti.Toplantıda bir konuşma yapan Akdeniz Kaymakamı Zeki Arslan, engellilere imkan verildiği takdirde çok iyi işler yapacaklarına inandığını söyledi. Türkiye'nin her yerinde bu tür projelere ihtiyaç olduğunu ifade eden Arslan, projenin, Türkiye nüfusunun yüzde 13 'ünü oluşturan engellilerin yaşadığı sosyal uyum sorunlarının giderilmesine katkıda bulunmayı hedeflediğini belirtti.

Akdeniz ilçesinde yaklaşık 4 bin 400 engelli bulunduğu bilgisini veren Kaymakam Arslan, proje ile hem engellilerin özgüvenlerinin ve sosyal uyumlarının hem de engellilere yönelik toplumsal bilinç ve duyarlılığın arttırılmasının sağlanacağını vurguladı. Arslan, “Projenin temel hedefi, fotoğrafçılık gibi çok yönlü bir aktivite aracılığıyla genç yaşta tanışan engelli çocukların özgüvenlerinin arttırılması, fotoğraf aracılığıyla kendilerini ifade etme yeteneği kazanmaları, bunu yaparken de topluma adapte olabilme ve sosyal uyum yeteneklerinin geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Ayrıca projenin başarılı olması halinde, çocukların 2013 Akdeniz Oyunları'nda fotoğraf çekmeleri için girişimde bulunacağız” dedi.

Törende, konuşmaların ardından Kaymakam Arslan, Akdeniz Belediye Başkanı Türk, Akdeniz İlçe Emniyet Müdürü Hasan Güner ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Koray Kenziman tarafından 10 öğrenciye fotoğraf makineleri dağıtıldı.
Kaynak: İHA