Iraklı Milletvekillerine Zırhlı Araç İçin 50 milyon dolar

Irak'ta parlamentonun, milletvekillerine zırhlı araç alınması için 50 milyon dolar ayırması ülke genelinde tepkilere yol açtı

Irak'ta geçen Aralık ayında Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra da şiddet olayları ve saldırılar sürerken, parlamentonun geçen hafta uzun süredir beklenen 2012 bütçe oylamasında 350 zırhlı araç alınmasına onay vermesi Irak halkını kızdırdı. Irak parlamentosunda perşembe günü yapılan oylamada hiçbir tartışma ve itiraz olmadığı, aralarında Başbakan Nuri El Maliki'nin Hukuk Devleti koalisyonu, Sünnilerin desteklediği Irakiye bloku, Kürt partileri ittifakı ve Amerikan karşıtı Şii imam Mukteda El Sadr'a bağlı hareketin de bulunduğu tüm siyasi grupların zırhlı araçların alınmasına evet dediği bildiriliyor.

Iraklı siyasi yorumcu Tarık El Mamuri, 'Eğer milletvekilleri hayatlarından korkuyorsa istifa etsinler gitsinler, evlerinde otursunlar, çünkü Irak halkı bu milletvekillerinin korunması için paralarının boşa harcanmasını istemiyor' dedi. Mamuri, diğer yasaların kabul edilmesinin uzun sürmesine rağmen zırhlı araç alımının hızla parlamentodan geçtiğine dikkati çekerek, bunun da milletvekillerinin halkın ihtiyaçlarından çok kendi çıkarlarına öncelik verdiğini gösterdiğini vurguladı. Iraklı gazeteci Vassan El Şimmari de milletvekillerinin dışarda ya da içerde güvenli alanlarda yaşadığını belirterek, her birinin koruma ekibi olduğunu, bu yüzden başka ayrıcalıklara gerek olmadığını ifade etti.
Kaynak: AA