Gürcistan, Rusya İle Vizeleri Tek Taraflı Olarak Kaldıracak

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile tek taraflı olarak vizeleri kaldıracaklarını, tüm Rus işadamlarını yatırım için ülkelerine beklediklerini söyledi.

Parlamentoda yaptığı yıllık konuşmada Saakaşvili, “Her bir Rus iş adamı ülkemize gelebilir, iş yapabilir, para yatırabilir ve parasını ülkesine götürebilir. Burada tatillerini yapabilir ve dostlarını görebilir. Rus iş adamları da diğer ülke vatandaşları gibi korunacak. Bunun için daha uygun olan bir sisteme geçmemiz gerekiyor” dedi.

Ağustos 2008 'de yaşanan savaş ve Moskova 'nın ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya 'nın bağımsızlıklarını tanımasının ardından iki ülke arasında ilişkiler askıya alınmış; Tiflis, Bağımsız Devletler Topluluğu üyeliğinden de ayrılmıştı.

Tiflis 'in beklenmedik çıkışı ile ilgili Moskova 'dan henüz bir açıklama gelmezken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptığı değerlendirmelerde Gürcistan 'la vizelerin kaldırılmasını düşünmediklerini ifade etmişti.

İki ülke vizeleri ile ilgili sınırlamalar karşılıklı olarak 2000 'de başlatılmış, Gürcistan 2004 'de tek taraflı olarak kolaylaştırmaya gitmişti.

Tiflis, 18 yıldır Dünya Ticaret Örgütü üyeliği için çalışan Moskova 'ya geçen yıl yeşil ışık yakmış ve ikili anlaşmayı parafe etmişti.

Tiflis 'in vizesiz seyahat süresini 90 gün olarak belirlemesi öngörülüyor.