Gürcistan, Rusya İle Tek Taraflı Vize Muafiyeti Uygulaması Başlattı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile vizeleri tek taraflı olarak kaldırdıklarını açıkladı.

Gürcistan Parlamentosu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, 'barışa bir şans daha vermek için ' diye başladığı konuşmasında Gürcistan'ın tek taraflı olarak Rusya vatandaşları için vize uygulamasını kaldırıldığını ifade etti. Saakaşvili, 'Rusya ile ilişkileri güçlendirmek, geliştirmek ve barışı sağlamak en büyük arzumuz. Rusya ile barışın sağlanması adına bu adımın bir örnek teşkil edeceğini düşünmekteyim. Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği sonucu da önemli adımlardan biriydi. Biz Rusyaile ekonomik bağların gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yüzden barışa bir şans daha vermek istiyoruz ve vize rejiminin tek taraflı kaldırılması uygulamasını başlatıyoruz. Rus işadamları Gürcistan'a gelebilir, iş yapabilir ve istihdam sağlayabilir. Rus işadamları da diğer ülke işadamları gibi korunacak ve kolaylık sağlanacaktır ' dedi.

Kararı değerlendiren Gürcistan Parlamentosu Başkanı Paata Davitaya, 'Bu benim için sürpriz oldu. Bu konu, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ilkeleri esas alındığında çok önemli. Ancak Gürcistan'ın herkes ile diyalog masasına oturacağı noktasında hazır olduğunun da ispatıdır ' diye konuştu.

Ulusal Demokrat Parti Milletvekili Guram Chakhvadze ise, 'Rusya ile vize rejiminin kaldırılmasını ekonomik genişleme olarak görüyorum. Ancak Rusya'nın Gürcistan ile ilgili ekonomi politikasını kabul edilemez görüyoruz ' dedi

Uygulama ile Rus vatandaşlarına Gürcistan'da 90 günlük vizesiz seyahat izni verilmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA