Güneş Patlamaları İnterneti Etkiliyor

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof Dr. Türker Özkan, internet erişiminde bazı zamanlarda oluşan aksamaların, güneşte meydana gelen patlamalardan kaynaklandığını ifade etti.

Özkan, yaptığı açıklamada, güneşteki parlamalarının son dönemlerde maksimum seviyeye geldiğini, yer çekiminin etkisi ile dünyayı da etkilediğini belirterek, patlama etkisiyle güneşten kopan parçaların atmosfere geldiğini, ancak atmosferin yoğun yapısı nedeniyle ışınların filtre edildiğini belirtti.

Güneşin radyasyon yüklü olduğunu ifade eden Özkan, patlamaların yoğun olduğu dönemlerde güneşin daha zararlı hale geldiğini vurgulayarak, ''2012 yılında güneş, yoğun patlamaların olduğu bir yapıda olacak. Bu da yoğun radyasyona maruz kalabileceğimiz anlamına geliyor. Özellikle hamile kadınlar öğle saatlerinde dışarı çıkmasın'' dedi.

Güneşteki patlamalarla oluşan yoğun radyasyonun birçok şeyi etkilediğini belirten Özkan, şunları kaydetti: ''İnternet erişiminde bazı zamanlarda oluşan aksamalar, güneşte meydana gelen patlamalardan kaynaklanıyor. Maillere ulaşamama, facebook ve twitter gibi milyonlarca kişinin ilgilendiği sosyal paylaşım sitelerindeki aksaklıklarda güneşte maksimum düzeye gelen patlamaların etkili olduğunu söyleyebiliriz.''

-''Kıyamet kopacak'' iddiaları-

Bu yılın sonunda ''kıyamet kopacak'' iddialarının da bulunduğunu hatırlatan Özkan, ''Google'' isimli arama motorundan ''2012'de ne olacak?'' sorusu ile arama yapıldığında 10 milyon 500 bin sonuç çıktığını ve bunların çoğunu 2012'nin sonunda kıyametin kopacağı iddialarından oluştuğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''2012 yılı sonunda 'kıyamet kopacak' iddialarının bilimsel hiçbir dayanağı yok. Bazı insanlar bundan büyük rant sağlıyor. TV programları yapılıyor. Kitaplar çıkartılıyor. Makaleler yazılıyor. Çeşitli şifreler oluşturulup, çözülüyor. Bunların hiçbirinin bilimsel dayanağı yok. Hiçbiri gerçek değil ama maalesef bunlara inanan ve prim veren insanlar var. Marduk ve Nibiru isimli iki gezegenin olduğunu ve bu gezegenlerin bu senenin Aralık ayında dünyaya çarpacağı şeklinde bir inanış var. Bir yazar, Sümer kalıntılarını incelemiş. Marduk ve Nibiru isimli iki gezegenin 2012 yılında dünyaya yaklaşacağı ve hata çarpacağını iddia etmiş. Fakat bunların hiçbir bilimsel dayanağı yok. Böyle bir gezegen olsa dünyadaki sayısız gözlemevi bunları fark etmez miydi?''
Kaynak: AA