Gül: Türk-türkmen İlişkileri Tek Millet Bilinci Ruhuna Yakışır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Türkmen ilişkilerinin tek millet ruhuna yakışır şekilde gelişeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Gül, 20 sene içinde Türkmenistan 'ın büyük bir gelişme yakaladığını, itibarının arttığını belirtti.

Türkmenistan 'daki bu gelişmeyi görmekten, kardeşleri olarak mutluluk duyduklarını dile getiren Gül, “Bizler, iki devlet tek millet şuuru içinde öz kardeşler olarak, birbirine çok bağlı iki devletiz. İki ülke arasındaki ilişkileri en ileri noktaya taşıyoruz. Bugünkü bildiride bunu da göreceklerdir. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkiler her alanda gelişmektedir. Türk iş adamlarına, Türk müteahhitlere gösterdikleri önemden dolayı teşekkür ediyorum. 24 milyar dolar civarında yatırım gerçekleştirmiş, 4 'er milyar dolarlık ihaleler de Türk müteahhitlere verilmiştir. Türkmen kardeşlerime Türk iş adamlarına güvenlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Tük-Türkmen ilişkilerinin tek millet bilinci ruhuna yakışır şekilde gelişeceğini burada bir kez daha duyurmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

BERDİMUHAMEDOV: ARAMIZDAKİ BAĞLAR GİTTİKÇE GELİŞECEK

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ise iki devlet tek millet olarak Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin gittikçe gelişeceğini ifade etti. İşbirliği alanlarının, teknoloji eğitim ve bilime kaydırılmasının önemine değinen Berdimuhamedov, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Atalarımız aynıdır, özümüz birdir. Aramızdaki ilişkilerin gelişmesinde atalarımızın bize bıraktıkları yardımcı olacaktır. Aramızdaki ilişkilerimiz iki devlet bir millet anlayışıyla devam etmektedir. Aramızdaki işleri daha da geliştireceğiz. Devlet nişanının takdim edilmesi bunu göstermektedir. Barışın, güvenliğin, sürdürülebilir gelişmenin sağlanması konusunda ortak çabalar sergiliyorlar. Terörizm, yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığına karşı beraber mücadelemizi sürdürebiliriz. Ülkemizdeki büyük işlerde Türk şirketlerinin büyük payı var. Gerek inşaat, gerek tekstil, kimya alanlarında Türk şirketler büyük işler yapıyorlar. 2011 yılı itibariyle 4 milyar doları bulmuştur, 2010 yılına göre yüzde 25 artış göstermiştir. Yapacağımız işler çok olacak, iş birliğini sürdüreceğiz. Ülkemizde yeni sanayi teknolojilerinin kurulması, endüstriyel bir toplumun oluşması için Türk tarafıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 270 'den fazla şirket Türkmenistan hidro karbon kaynaklarına sahiptir. Kaynakları yeniden işleme ve kimya sanayiini geliştirme iki ülke tarafından önem arz etmektedir.”

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Öte yandan, basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Türkmenistan arasında 7 anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmalar şöyle: “TOBB ve Türkmenistan Sanayi Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Türkmenistan hükümeti arasında arşiv alanında işbirliği anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında su alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı, Türkiye ile Türkmenistan arasında terörizm ve örgütlü suçlar olmak üzere ağır suçlarla mücadelede işbirliği anlaşması, Türkiye ile Türkmenistan arasında hukuki ve cezai konularda adli yardımlaşma anlaşması, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı arasında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası, Türkiye ile Türkmenistan arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 20. yıl dönümü vesilesiyle ortak bildiri.”