Görmez: Gençlerin Camiye Girişini Engellemek Misyonerliğin İşini Kolaylaştırır

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Tacikistan’ın tarihte ilme, irfana büyük hizmet veren bir ülke olduğunu belirterek, “Gençlerin camiye girişini engellemek misyonerliğin işini kolaylaştırır.” dedi.

Mehmet Görmez, Tacikistan Baş Müftüsünü kabulde yaptığı konuşmada duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tacikistan 'ın tarihte ilme, irfana büyük hizmet veren bir ülke olduğunu söyleyen Görmez, “Daha önceki ziyaretimizde 3-5 önemli başlık altında görüşmeler yapmıştık. Bunlardan birincisi, özellikle Tacikistan 'daki din görevlilerinin Türkiye 'ye gelerek hizmet içi eğitim görmeleri. İkincisi, görme engelli insanların Kur 'an-ı Kerim öğrenmesi için Türkiye 'nin tecrübesinden istifade etmeleri. Üçüncüsü, Osmanlı mimarisinde bir cami inşaatı talepleri olmuştu. Biz bunların hiçbirisini unutmuş değiliz. İnşallah adım adım, özellikle din görevlilerinin eğitimi ile ilgili ilk adımı, bu ziyaretimizle birlikte atmayı isteriz.” diye konuştu.

Tacikistan 'da meydana gelen bazı gelişmelerle ilgili endişesini de dile getiren Görmez, şöyle devam etti: “Yani bu sadece bir dost ve kardeş endişesi. Elbette bütün ülkeler, özellikle huzur ve güveni sağlamak için her türlü önlemi almak durumundalar. Ancak asıl marifet, bütün bu huzur ve güveni özgürlüklerle birlikte tesis etmektir. Tarih boyunca ve dünyanın hiçbir yerinde din özgürlükleri kısıtlanarak huzur ve güven temin edilememiştir. Özellikle yüksek kaliteli, doğru din eğitimi, din konusundaki yanlışlıkları kaldırmanın en büyük çaresidir. Özellikle bu gelişmelerden de bilgi verirlerse çok memnun kalırız. Mesela dünya basınında, 18 yaşından küçüklerin camiye gitmesi yasaklandı, diye hiç inanmadığım yayın yapıldı. Bu, dünya basınında yer aldı. Doğrusu ben inanmak istemedim. Çünkü ben, sayın cumhurbaşkanının bu konulara ne kadar değer verdiğini biliyorum. Bilhassa İslam 'ın o mutedil ana yolunun öğretilmesi konusunda çok büyük çaba sarf ettiğinden haberdarım. Bir önceki başkanımızı büyük bir heyet ile birlikte Ebu Hanife Sempozyumu 'na bizzat kendisi davet etti. Ben tekrar hem zatıalinize, hem beraber getirdiğiniz heyete, Türkiye 'ye, ülkemize hoş geldiniz diyorum.”

“18 YAŞ SINIRI İNŞALLAH GELECEKTE KALKACAK”

Tacikistan Baş Müftüsü Abdülkadir Said Mukarrem ise konuşmasında, dünya basınında yer alan haberlerin doğru olduğunu belirterek, “O inşallah gelecekte değişecek. Tacikistan 'ın durumu başka, Türkiye başka. Tacikistan 'ın durumunu anlamak şimdi çok zor.” diye konuştu. Mukarrem, yürütülen bazı misyonerlik faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Tacikistan, demokratik bir ülkedir. O zaman demokratikse, Hristiyanları yasaklayıp, İslam 'a izin verilmesi. Onun için hepsini birlikte yasakladık. Benim bildiğim, şimdi bu kanunu değiştirmek istiyorlar.” dedi.

GÖRMEZ: 'GENÇLERİN CAMİYE GİRİŞİNİ ENGELLEMEK, MİSYONERLİĞİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIR '

Mukarrem 'in bu sözleri üzerine Başkan Görmez, “Tacikistan, demokratik bir ülke ama Müslüman bir ülke.” ifadesini kullandı. Mukarrem 'in, konuşmasını tamamlamasının ardından tekrar söz alan Görmez, “Bütün yöneticilere, Türk halkının ve Diyanet İşleri Başkanlığı 'nın selamlarını iletmesini isterim. Ama selamla birlikte şu mesajımı da sevgi ve ihtiram içinde iletmelerini isterim. Misyonerlik faaliyeti ile cami hizmeti birbirine karıştırılamaz. Birini önlemek, asla diğerini yasaklamayı gerektirmez. Bilakis gençlerin camiye girişini engellemek misyonerliğin işini kolaylaştırır. Bunlar sadece sevgi ve ihtiram ile birlikte iletilmesi gereken küçük bir mesaj.” diye ifade etti.

Başkan Görmez, kabulde, Tacikistan Başmüftüsü Mukarrem 'e, Türk hattatların dünyanın en meşhur hattatları olduğunu belirterek, bir Kur 'an-ı Kerim hediye etti.