Fransa'da Anadolu'nun Hoşgörüsü Anlatılacak Fransızlar Türkiye'ye Davet Edilecek

Fransa’nın Orkans şehrinde faaliyet gösteren Union Den Entrepreneurs Du Centre (UDEC) İş Adamları Derneği Başkanı Yusuf Ediz, Fransa’da Türk hoşgörüsünü, kültürünü, el sanatlarını ve zenginliklerini duyuracaklarını söyledi.

Ediz, 'Hedefimiz, ikili ilişkilerimizi artırma adına, en az 20 bin Fransız vatandaşını da buraya getirmek olacak. ' dedi.

UDEC Başkanı Yusuf Ediz, Rumi Kültür Derneği Başkanı Halil İpek ve Zaman Fransa yazarı Fatih Kılıç, Bayburt 'a faaliyet gösteren Bayburt Girişimci İş Adamları Derneği (BAYGİAD) Başkanı Habip Berber ve yönetim kurulu üyeleri, Fransa 'nın Orkans şehrinde düzenlenecek 'Gümüşhane-Bayburt Gecesi' için Bayburt Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Sanayi Ticaret Odası Başkanı İbrahim Yumak 'ı makamında ziyaret ederek, haziran ayında düzenlenecek tanıtım programına davet etti.
Ediz, Türkiye'nin, son yıllarda kalkınmaya yönelik ciddi anlamda bir gelişme göstermesinin, Fransa'da yaşayan Türkler olarak çok sevindirici olduğunu kaydetti.

Ediz, 'Fransa'da, Gümüşhane-Bayburt Gecesi' düzenlemek için kolları sıvadık. Bayburt ve Gümüşhane'yi ziyaret edip, Türkiye'den katılacak misafirleri davet ediyoruz. Fransa 'ya Türk hoşgörüsünü, kültürünü, el sanatlarını ve zenginliklerini sergileyerek, oradaki Türklerin yalnız olmadığını, Fransa ve Fransa 'da yaşayan diğer milletlere örnek teşkil etme adına ciddi bir hazırlık içine girdik. Fransa 'da böyle bir organizasyon ilk defa olacak. Hedefimiz, ikili ilişkilerimizi artırma adına en az 20 bin Fransız vatandaşını da buraya getirmek olacak. ' diye konuştu.

Rumi Kültür Derneği Başkanı Halil İpek ise Fransızların, Mevlana 'nın mistik yapısını çok sevdiğini, amaçlarının Türk kültürü ve Anadolu medeniyetini tanıtmak olduğunu söyledi. Yeni kurulan dernekle birlikte, böyle büyük bir proje için çalışma başlatılmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirten İpek, 'Gecemiz, 250 bin Türkün yaşadığı Fransa'da, Anadolu medeniyetinin öbür medeniyetler ile kaynaşması şeklinde olacak. ' diye konuştu.

Bayburt Valisi Hasan İpek de yapılan çalışmaların, Türkiye adına ciddi bir lobi çalışması olduğunu, davete icabet edip, kendilerini yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise Avrupa 'nın değişik ülkelerinde Türk asıllı senatörler ve milletvekilleri bulunduğunu, bunun yanında, Fransa 'da kimseleri bulunmamasının üzüntüsü içinde olduklarını ifade etti. AK Parti hükümeti döneminde, başka ülkelerdeki Türk asıllı vatandaşlara sahip çıkıldığının altını çizen Polat, 'Fransa 'da sayı olarak Bayburtlular çoğunlukta. Biz onları yalnız bırakmayarak sahipsiz olmadıklarını bir şekilde göstereceğiz. ' şeklinde konuştu. Polat, Fransa'dan gelen dernek yöneticilerine, Bayburt 'ta özgü ehramdan yapılan kravat hediye etti.