DİAD: İhracatı Arttırmak İçin Her Ay Yurtdışı Gezisi Düzenliyoruz

Denizli İş Adamları Derneği (DİAD) Başkanı Erdem Aydın, ihracat yapılabilecek yeni yerler keşfetmek için her ay bir yurtdışı gezisi düzenlediklerini söyledi.

Denizli Ticaret Odası (DTO), DİAD işbirliğiyle Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatçı firmalara verilen devlet yardımlarından daha çok ve hızlı faydalanılması amacıyla “Daha Çok İhracat İçin Mikro Eğitim” semineri düzenledi. Seminere DTO Başkanı Necdet Özer, DİAD Başkanı Aydın ve işadamları katıldı.

Burada konuşan Aydın, Türkiye 'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Denizli olarak daha fazla katkı sağlamak için faaliyetlerini arttırdıklarını ifade etti. Her ay bir yurtdışı gezisi düzenlediklerini ve potansiyel pazarları yerinde tetkik ettiklerini belirterek, “Avrupa ve Amerika ihracatlarının cari açığı arttırdığını, Ortadoğu ve Afrika pazarlarının ise azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla Ortadoğu ve Afrika'ya daha çok ehemmiyet vermemiz gerekiyor. Ayrıca Denizli 'nin ekonomisine turizmden daha fazla katkı sağlaması için daha fazla tanıtıma ihtiyacımız olduğu da bir gerçektir.” dedi.

DTO Başkanı Özer ise Denizli 'nin ihracat ve dışa açılmayla ön planda olduğunu dile getirdi: “İşletmelerimiz, genel olarak kuruluşlarının hemen ardından dışarıya mal satma gayretine girmektedir. Son üç dört yılda da ihracatçılarımız, 160 'ın üzerinde ülkeye ihracat yapar hale gelmiştir ancak Denizli olarak daha farklı sektörlere ve pazarlara da ihtiyacımız var. İhracatta ve dış pazarlarda yüksek maliyetlerin, yoğun rekabet ortamının olduğu bir gerçektir. Hem ihracat hem de dışa açılımda bu sunumun firmalarımıza yeni çalışmalar ve kazanımlar sağlamasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Devlet Yardımları Ar-Ge ve Eğitim Şubesi Müdürü Mustafa San da pazar ve pazarlama desteği, çevre maliyetlerinin desteklenmesi, yurtdışında düzenlenen fuarlara millî veya bireysel katılımların desteklenmesi, yurtdışında ofis ve mağaza açma, işletme ve marka tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması konularında bilgi verdi.