'Cinsel Sorunların Kaynağında Özgüven Eksikliği Var'

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Adana Şube Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, kaliteli ve uyumlu bir cinsel hayatın kişinin özgüveninde saklı olduğunu söyledi.

'Cinsel Sorunların Kaynağında Özgüven Eksikliği Var'
Uz. Dr. Taner Canatar, yaptığı açıklamada, cinsel işlev bozukluklarının kökeninde özgüven eksikliğinin yattığını, bir kadını veya erkeği çekici kılanın onun özgüveni olduğunu vurguladı. Canatar, 'Özgüven cinsellik için de oldukça önemli. Kişisel gelişimini tamamlamış, hayattan ne istediğini bilen, gelecekte ne yapacağını planlayan bir kişinin, hayata hakim olması, yaptıklarının sorumluluğunu alması ve farkına varması özgüvenin ta kendisidir. Sadece cinselliği değil, eş ilişkisini de yönlendirmek özgüven sayesinde olur. Cinsellik dışında eşiyle veya partneriyle iletişimi iyi ise, ona her sıkıntısını rahatlıkla söyleyebiliyorsa kendilerine ve birbirlerine zaman ayırabiliyorlarsa bu çiftin özgüveni yerindedir 'dedi.

Özgüveni yerinde olan çiftlerin birbirlerinin ne istediklerini bildiklerini ifade eden Canatar, 'Nelerden hoşlandıklarının farkındadırlar ve bunları birbirlerinden talep ederler. Birbirlerine karşı utanç duygusunu yoğun yaşamazlar. Cinsel işlev bozukluklarının kaynağında özgüven eksikliği vardır. Özgüven yoksa cinsellik tatmin edilemez ve bu da ilişkiye zarar verir. Bu eksiklik cinselliğin olumlu yaşanması önünde engeldir. İletişim sorununun ardından cinsel sorunlar gelir. Tedavide de ilk basamak,ilişkide iletişimi geliştirebilmektir. Partnerler birbirlerine dertlerini anlatır hale getirilebilmelidir. Sorunları çözmek adına bu çok değerlidir ve aslında süreç, özgüven eksikliğini gidermektir 'diye konuştu.

Canatar, özgüvenin kazanımı için önerilerini şöyle sıraladı:

'Özgüven ne azalır ne artar. Her zaman içinizde bir yerde saklıdır ve sizin onu bulmanızı bekler. Özgüven içinizde saklı bir cevherdir. Nasıl ki kazmak cevheri oluşturmaz ama ona ulaştırırsa, siz de içinizdeki özgüveni ortaya çıkarabilirsiniz. Cevherin üstünü siz örtmediniz ama açacak olan da sizsiniz. Kazmak ve ona ulaşmak elinizde. Yaşayarak öğrenmek, iç görüyü meydana getirirken okumak da farkında olmayı getirir. Özgüven için sonuç değil, süreç önemlidir ve bu kişinin kendini iyi bilmesinde yatar. İnsanın yarım ve yalnız olduğunu kabul etmesi gerekir. Ölmeden ölmek, terk edilmeden terk edilmenin ne olduğunu bilmek özgüveni getirir. Özgüven, okumak, yaşamak ve tecrübe etmektir. '
Kaynak: İHA