Cem Özdemir: Devlete Olan Güvenimizi Tekrar Kazanabilecek Miyiz?

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Asıl soru, devlete, polise ve güvenlik birimlerine olan güvenimizi tekrar kazanabilecek miyiz, sorusudur." dedi.

Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, geçtiğimiz hafta Berlin'de düzenlenen Neonazi kurbanlarını anma törenini değerlendiren Özdemir, “Sayın Merkel'in oraada söyledikleri son derece önemliydi. Cümlelerini seçerek kullandı ve bence Merkel en uygun ve doğru konuşmayı yaptı. ' ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki gelişmelerin önem arz ettiğini belirten Özdemir konuyla ilgili şu soruları gündeme taşıdı: “Başka konular gündemde olduğu için kurbanlar aylar sonra unutulacak mı? Eksiksiz soruşturma gerçekleşecek mi? Bunları ölçü alarak, Almanya'da yaşayan göçmenler devlete olan güvenlerini kazanabilecek mi?”

Özdemir, sadece Türklerin değil, diğer göçmenlerin de şu anda bulundukları ruh hali hakkında herhangi bir fikri olmadığını belirterek, “Göçmenlere göre Almanya mükemmel bir ülke. Dünyanın en iyi polislerinin çalıştığı bir hukuk ülkesi. Yozlaşmış devlet prensibinin işlemediği bir yer. Böyle bir ülkede bir terör örgütünün 10 yıldan fazla göze batmadan çalışmasına inanamıyorlar ve cevaplamamız gereken soru üstüne soru yöneltiyorlar.” dedi.

Bazı kurban ailelerini bizzat tanıdığını ve ziyarette bulunduğunu dile getiren Özdemir, polislerin kurbanın eşinden, yakınlarından ve mafyadan şüphelendiğini ve buna komşuların da inandığını ifade etti. Yıllar sonra işlenen cinayetlerin aşırı sağcılar tarafından gerçekleştiği ortaya çıkmasından sonra yaraların kapanmadığının altını çizen Özdemir, akıllarda 'emin ellerde miyiz, bu defa acaba korunacak mıyız' gibi soruların oluştuğunu kaydetti.

Başbakan Angela Merkel'in konuşmasını da kararlı bir işaret olarak nitelendiren Özdemir, Merkel'in konuşmasının cinayetlerde kurban edilenlerin akrabaları ve yakınları tarafından da fark edildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck'un da kararlı bir işaret gösterdiğini belirten Özdemir, “Öğle yemeğinden sonra Türkiye Berlin Büyükelçisi ile birlikte davetliler arasında bulunan kurban yakınlarının masalarını dolaşıp onlarla sadece konuşmadı, onlara ayrıca cumhurbaşkanı olduğu takdirde onların da cumhurbaşkanı olacağını ifade etti.” şeklinde konuştu.