Burcuoğlu: Anayasa Konseyi Yeni Yasaya Açık Kapı bırakmıyor

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Fransa Anayasa Konseyi'nin kararının, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yeni bir yasa hazırlanması için hiçbir açık kapı bırakmadığını söyledi

Burcuoğlu, Anayasa Konseyi'nin kararına ilişkin bugün basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi Burcuoğlu, ''Burada görüştüğümüz bütün anayasa hukuku uzmanları, uzaydan dahi bir hukukçu yeryüzüne inip, bunun yeni bir formülünü bulmadıkça yeni bir yasa için yolun kapalı olduğunu bize söylüyor'' dedi. Söz konusu yasaya ülkedeki tarihçi ve hukukçuların da karşı çıktığını hatırlatan Burcuoğlu, ''Bu beklediğimiz bir karardı. Başvuruda bulunan senatör ve milletvekillerinin itirazları sağlam temellere dayanıyordu. Anayasa Konseyi net ve tartışmasız bir karar verdi'' diye konuştu.

Anayasa Konseyi üyelerinin ikisinin bu konuda daha önce görüş bildirdiği için oylamaya katılmadığını, tabii üye eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac'ın da sağlık nedenleriyle oylamaya katılmadığını hatırlatan Burcuoğlu, Anayasa Konseyi'nin kararını ''tarihi'' olarak niteledi. Bundan sonra Türkiye olarak, Fransız hükümetinin nasıl bir tavır içine gireceğine bakacaklarını ifade eden Büyükelçi Burcuoğlu, parlamentonun gelecek hafta kapanacak olması dolayısıyla temaslarda bulundukları kişilerin yeni bir tasarının hazırlanmasının zor olduğu görüşünü taşıdıklarını söyledi.

Büyükelçi Burcuoğlu, hükümetin, tasarıyı sunması halinde önce Danıştay'dan görüş alması, daha sonra da mecliste ilgili komisyonun toplanması ve bir kişinin raportör tayin edilmesi gerektiğini hatırlattı. Burcuoğlu, Anayasa Konseyi'nin kararına meydana okunarak yeni bir tasarı hazırlanmasının zor gözüktüğünü ifade etti. Paris Büyükelçisi, Fransa Anayasa Konseyi kararının, diğer ülkelerdeki girişimlerin önünü keseceğini ifade etti.
Kaynak: AA