Adapazarı Şeker Fabrikasından Kritik Kota Uyarısı

Sakarya Yerel Kültür Derneği’ne iadeyi ziyarette bulunan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) Başkanı Ahmet Aya, Adapazarı Şeker Fabrikası’nın son derece kritik bir virajdan geçtiğini belirterek, “Zaman kalmadı.

Adapazarı Şeker Fabrikasından Kritik Kota Uyarısı
Nisan ayına kadar kota sorunu çözülmezse, 2012 kampanyasına giremeyiz” dedi.Yaşanılan kota sorunu dolayısı ile finans sağladıkları bankanın yeni kredi açmadığını ve ödemeleri tamamen kestiğini belirten APEK Başkanı Aya, “Mevcut kota ile kampanyaya girmemiz mümkün değil. Banka parayı tamamen kesti. Banka bize yeni bir kredi açmadan kampanya giderlerini karşılamamız imkansız. Nisan ayına kadar pancar ekiminin başlaması gerek. Üreticimize tohumunu, gübresini ve ilk pancar avansını ödememiz gerek. Bunları verecek paramız yok. Yarın kooperatife zarar verecek bir şeyin içinde olamayız. Kooperatif bizim yumuşak karnımız. Önümüzü görmeden kooperatifi de sıkıntıya sokacak bir harekette bulunmamız mümkün değil” dedi.

APEK Başkanı Ahmet Aya, kota sorununun çözümü için AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün 'ün hazırladığı kanun teklifinin ilgili bakanlıklara gönderildiğini ve olumlu görüş alındığını belirterek, “Yerel gazetelerimizin birinde Milletvekilimiz Ayhan Sefer Üstün 'ün bu konuda açıklaması vardı. Ayhan bey başta olmak üzere milletvekillerimiz bu konuda üzerlerine düşeni yapıyor. Milletvekillerimizin bu uğraşlarının boşa gitmeyeceğinden eminiz. Kotanın torba yasa ile yasallaşmasını bekliyoruz. Milletvekillerimize güvenimiz tam ve umutluyuz” şeklinde konuştu.

Hazırlanan kanun teklifinin yasallaşması halinde fabrikanın kotasının otomatik olarak 49 bin tona çıkacağının da altını çizen Başkan Aya, “Fabrika tüm yatırımlarını tamamladı. Teknolojisini tamamen yeniledi. Yaptığı bu yatırımlarla maliyette 5 nci sıradayız. Geçtiğimiz yıl yatırıma para harcamadığımız için 32 bin kotaya karşı 6 milyon 500 bin TL lik bir faaliyet karı elde ettik. Tabi bu yeterli değil, borç yükümüz ağır. Ancak, kotamız 50 bin dolaylarında olursa yıllık karımız en az 12-13 milyon TL olacak. Bu karlada biz borçlarımızı çok rahat bir şekilde yeniden yapılandırır ve kısa zamanda öderiz. Fabrikamızın kurtuluşu kotaya bağlı” dedi.Yerel Kültür Kültür Derneği Başkanı Özgür Aygün, ziyaretin kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, “Göreve geldiğimiz ilk günlerde ilk ziyaretlerimiz arasında Adapazarı Şeker Fabrikası 'da yer aldı. Şeker Fabrikası, Sakaryamız için büyük önem taşıyan bir fabrika. Bunun için her türlü sorununu da fabrika yönetiminin yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaştık. Tüm sivil toplum kuruluşlarımızın, siyasi partilerimizin ve tüm Sakarya 'nın bu fabrikaya sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz. İnşallah milletvekillerimiz bu sorunu en kısa zamanda iş işten geçmeden çözerler” dedi.Sakarya Yerel Kültür Derneği 'nin, Sakaryalılık ruhunu ön plana çıkartmaya çalışan bir dernek olduğunu söyleyen Başkan Aygün, “Biz burada babalarının, hatta dedelerinin geldiği toprakları memleketi kabul edenleri anlamış değiliz. Biz Sakarya 'da yaşıyorsak Sakaryalıyız. O nedenle önümüzdeki günlerde ilimizde faaliyet gösteren diğer kültür derneklerini ziyaret edip bu konuda destek isteyeceğiz. Hep birlikte Sakaryalılık ruhunu ön plana çıkartacağız” şeklinde konuştu.

Yerel Kültür Derneği ziyaretinde APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya 'ya, Başkan Vekili Sebahattin Karasakal ve yönetim kurulu üyesi Şevket Kökçü 'de eşlik etti.
Kaynak: İHA