Adalet Bakanı Ergin: 'Hiçbir Nokta Karanlıkta Kalmayacak'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda küçük yaştaki mahkumlara yönelik cinsel istismar yapıldığı iddialarıyla ilgili, "Bu konu ile ilgili tüm iddiaların üzerine ciddiyetle gidiyoruz.Hiçbir nokta karanlıkta kalmayacak" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Bab-ı Ali Toplantıları'na katılmadan önce, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda küçük yaştaki mahkumlara yönelik cinsel istismar yapıldığı iddialarına ilişkin Ergin, 'Bu süre içinde özellikle medya ve siyasetçilerden ricam şudur: Bu konu, üzerinde siyaset üretilecek konulardan değil, konunun muhataplarının örselenmemesi, şahısların, ailelerin toplumdaki konumlarının gözetilerek, haberlerde daha hassas davranılmasınışimdilik kaydıyla istirham ediyorum. Bu konuyla ilgili konuşurken, özellikle kelimelerimi seçerek kullanıyorum. Bu cezaevinde 200 civarında çocuk var. Gerek bizlerin yapacağı değerlendirmeler, siyasetçilerin sözleri, gerekse medya temsilcilerinin yapacağı yorumlar son derece önem taşıyor. Bu açıdan herkesten ricam şu: Bu konu ile ilgili tüm iddialar üzerine ciddiyetle gidiyoruz, hiçbir iddia açıkta kalmayacak. Bütün bilgisi olan, konu ile ilgili söyleyecek sözü olan tarafları davet ettik, temashalindeyiz. Bu konu ile ilgili bilgi, görgü sahibi herkesle görüşüyoruz ve çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla devam ettiriyoruz. Hiçbir nokta karanlıkta kalmayacak. Sorumluluk gerektiren durum çıkarsa kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Bu konuda son derece kararlı bir çalışma içindeyiz. Ama ricam odur ki; zaten adli soruşturmanın sonuna yaklaşılmıştır. Bu arada diğer soruşturmalar da hızla devam ediyor. Çok kısa süre içinde neticeleri sizlerle paylaşacağız 'diye konuştu.

Bir gazetecinin 'Basında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), hakim ve savcıların terfilerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) içtihadını dikkate alarak karar verip vermediklerine bakacağına ilişkin haberler yer aldı. Bu konuda ayrıntı verebilir misiniz 'sorusu üzerine Bakan Ergin, 'Türkiye bir reform sürecinden geçiyor. Bu reform içerisinde mevzuatta yapılması gereken değişim ve dönüşümler var. Bununla beraber uygulayıcılar olan hakim ve savcılar için çalışma usul ve yöntemlerineilişkin değişiklik ihtiyaçları var. Hakimler ve savcılarımızın AİHM'nin içtihatlarıyla ilgili sürekli taze bilgi, yeni içtihatlarla enforme edilmesi ihtiyacı var. Şu anda bunların hepsi karşılanıyor. Bakanlık bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nı kurduk. Bu Başkanlık, mahkeme ve AİHM içtihatlarını güncelleyerek, hakim ve savcılara takdim ediyor. Onların kendi takdir haklarına kalan kısımla ilgili olarak bu içtihatları baz almaları noktasında da HSYK'nın bir çalışması oldu. Bu gerekli olan birdüzenlemeydi ve toplam kaliteyi artırabilmek için, Türk yargısında ve muhakemesinde, bu çalışmalara ihtiyaç var. Bundan sonra da yeni adımlar gelmeye devam edecek 'ifadelerini kullandı.

Bakan Ergin, 'AİHM'nin Türkiye'yi tazminata mahkum etmesi durumunda, bunu hakim veya savcıya rücû ettirme gibi bir düzenleme yapılacak mı 'sorusuna, 'Şu andaki çalışma, AİHM içtihatlarının değerlendirilmesi. İkinci bir çalışmada, iddia makamının, yani savcıların iddianame tanzim ederken, daha dikkatli olmalarını sağlayacak birtakım tedbirler getiriliyor. O da savcıların kariyerlerini, mesleki geleceklerini etkileyecek olan şey. Tanzim ettikleri iddianamelerin sonuç itibarıyla ne kadarı onanıp, kesinleşmişmahkeme kararına dönüşecek? Bu oranlara bakılarak, savcıların terfilerinde bu gözle yaklaşılacak. Bunlar önemli adımlar. Bunların sonucunda orta vadede Türkiye'de arzu ettiğimiz standartları yakalayalım. Bir sürecin içinden geçtiğimizi ifade ettim. Bu süreci sonunda Türk yargısı layık olduğu noktaya taşınacak 'diye yanıt verdi

Kaynak: İHA