‘8 Numara Da Şenlik Var’ Programında Aydınlılar Aydın’ı Anlattı

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Havva Çetintürk ile internet fenomeni olan Süper İncir filminin oyuncuları Coşkun Kemer ile Tolgay Arslan; Sahrap Soysal ve Fatih Ürek’in sunduğu “8 Numara’da Şenlik Var”da Aydın’ı anlattı.

‘8 Numara Da Şenlik Var’ Programında Aydınlılar Aydın’ı Anlattı
Aydınlılar inciri anlatırken, Havva Çetintürk canlı yayında Aydın yemeklerini uygulamalı olarak izleyicilere sundu.Programda uzun denilebilecek bir süre kalan Aydınlı dört konuk, Aydın 'ın ürünlerini anlattılar. Programın bayan sunucusu Sahrap Soysal, incirin cennet ile anıldığını anımsatırken, “İncirin cennetten çıktığını, Kuran-ı Kerim 'de isminin geçtiğini biliyoruz. Aydın 'ın 'dağlarından yağ, ovalarından bal akan ' bir şehir olarak anılıyor” dedi.İncirin faydalarının saymakla bitmediğini kaydeden Soysal, “Türkiye dünyaya incir ihraç eden ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Aydın 'da Türkiye 'de incirin en fazla üretildiği ilimiz” diye konuştu.Süper İncir filmini daha önce sosyal medya aracılığıyla izlediğini ifade eden Soysal, AYTO Başkanı Dokuzlu 'ya filme nasıl destek olmaya karar verdiklerini sordu.

“AÇIKÇASI BÖYLE TEPKİ BEKLEMİYORDUM”


Soysal 'ın sorusu üzerine konuşan AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu,”Aydın Ticaret Odası olarak sadece ticaret hayatı ile ilgilenmiyoruz. Kültür ve sanatla da ilgileniyoruz. Filmin yönetmeni Kerem Sarı filmin cd 'sini bize getirdi. Biz de yönetim kurulu toplantımızda filmi izledik ve değerlendirdik. Açıkçası hoşumuza gitti. Yönetmen arkadaşımızdan tepkileri ölçmek için filmi sosyal medyaya koymasını istedik. Açıkçası böyle tepkiler beklemiyordum. İncirin tanıtımına büyük katkı sağladı” dedi.

Aydın 'ın sadece incirle anılmaması gerektiğini ifade eden Dokuzlu, Aydın ekonomisini şöyle anlattı:

“Aydın 'ın tarıma dayalı bir ekonomisi var. Aydın sanayisi de tarıma dayalı bir sanayi. İncir dışında, her ne kadar Bursa ile adı anılsa da kestane üretiminde de Türkiye birincisiyiz. Bu konuda geçtiğimiz ay içerisinde 'Kestane Çalışma Grubu ' oluşturduk. Üçüncü sırada ise zeytinimiz yer alıyor. Bu üründe İtalyanlar ile yarışıyoruz. Türkiye'de üretilen incir konusunda Aydın birinci sırada. Kestane üretiminde de Aydın ilk sırada. Bursa'da da, Kastamonu'da da kestane yetişiyor. Bazı bölgelerde kestane tarım ürünü olarak geçmiyor. Orman ürünü değeri görüyor. Biz odamızda kestane çalışma grubu oluşturduk. Kestanenin tarım ürünü olması için çalışıyoruz. Orman ürünü olduğunda gerekli desteği alamıyor. Zeytin konusunda da ağaç sayısı olarak ilk sıradayız. Dünya sanayisinde de söz sahibiyiz. İki fabrikamız var ki İtalyanlar ile yarış halindeyiz. Tüketilen incir genellikle yaş incirdir. İhracat için ise kuru incir daha çok tercih edilmektedir. İncir sadece cennet elması değil, dört kitapta da vardır”

İncirin 4 kutsal kitapta da yer aldığını belirten Dokuzlu, Aydın 'ın verimli toprakları nedeniyle büyük göç alan bir kent olduğunu söyledi.Süper İncir Filmi 'nin oyuncusu Coşkun Kemer programda amatör olarak tiyatro ile uğraştığını belirtti. Aydın şivesinin inceliklerini programda sunan Kemer, şu anda 'Komşu Köyün Delisi ' adlı bir tiyatro oyunu hazırlığında bulunduklarını belirtti.

“CANLI YAYINDA AYDIN YEMEKLERİNİ YAPTI”

Aydın yemeklerini stüdyodaki mutfakta anlatan Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Havva Çetintürk ise, Aydın 'a özgü paşa böreği ile incir tatlısını canlı yayında yaptı. Çetintürk, Aydın 'a ait olan çingene pilavı, kesik, yuvarlama gibi yemeklerin tarifini anlattı.

İNCİR HARİKA BİR MEYVE


Aydınlıların ardından ekrana çıkan Medikal Estetik hekimi Mehtap Vatansever 'de izleyicilere çikolata yerine incir tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Vatansever,şunları söyledi :”İncir hemoroid tedavisinde kullanılan doğal bir ürün. Kalsiyum ve fosfor bakımında zengin bir ürün. Tam anlamıyla harika bir meyve”
Kaynak: İHA