Van Köylerinde EYY Projesi İle 40 Bine Konut, 15 Bine Ahır Yapılacak

Van Valisi Münir Karaloğlu, depremde ev ve ahırları ağır hasar gören vatandaşlara Evini Yapana Yardım (EYY) projesi kapsamında konutlar için 40 bin TL, ahırlar için de 15 bin lira ödeneceğini açıkladı.

Karaloğlu, 'EYY modelini seçen vatandaşlar aldıkları kredileri 2 yıl ödemesiz, geri kalan taksitleri de 18 yıl içinde faizsiz olarak geri ödeyecekler.” dedi.

İl Özel İdaresi Meclis Salonu'nda Van merkeze bağlı köy muhtarlarıyla bir araya gelen Vali Karaloğlu, muhtarlarla depremde ev ve ahırları ağır hasar gören vatandaşların Evini Yapana Yardım (EYY) projesi hakkında fikir alışverişinde bulundu. Vali Yardımcıları Murat Uzunparmak, Nurullah Ertaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Mahalli İdareler Müdürü Miraç Kaya 'nın da hazır bulunduğu toplantıda Karaloğlu, Ankara 'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'la EYY projesi ile ilgili yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı. Karaloğlu şunları söyledi: “Biz toplu köy yapmak istiyoruz. Başbakanımızın da düşüncesi buydu. Daha modern, caddesi ve sokağı belli olan, camisi, okulu, taziye evi, sağlık evi, alt yapısı olan modern köyler yapalım istiyoruz. Bu düşüncemizi vatandaşımızla paylaştık, ama vatandaşlarımız tarım ve hayvancılık uğraşları nedeniyle bir arada toplanmanın doğru olmayacağını ifade ettiler. Bizler de bu talepleri Sayın Başbakanımızla paylaştık. Başbakanımızla yaptığım görüşme sonunda 'Evini Yapana Yardım (EYY) modelini önerdim. Kendisi de bu fikre sıcak baktılar.”

Evini Yapana Yardım (EYY) projesinin uygulanması hakkında da bilgi veren Karaloğlu şunları kaydetti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kendi evini yapacak vatandaşlarımız için 3 tip proje hazırlıyor. Bunlar 100 metrekare, 130 metrekare ve 150 metrekare şeklinde olacak. Vatandaş bu 3 projeden birisini seçecek, daha sonra yer tespiti yapılacak ve inşaat başlayacak. Bu yapılacak evin her aşaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu bir denetim ekibi tarafından konutun demir miktarı ve beton kalitesi kontrol edilecek. Yapılan evlerin olası bir depremde yıkılmaması için de denetime büyük önem vereceğiz.”

ÖDEMELER 2 YIL ÖDEMESİZ TOPLAM 20 YIL SÜRECEK

Köylere TOKİ tarafından yapılacak konutların fiyatları konusunda ise Vali Karaloğlu şunları aktardı: “TOKİ tarafından yapılacak 100 metrekare konutun fiyatı 70 bin TL, ahırlar 15 bin TL. Vatandaşımız ilk 2 yıl ödemesiz geri kalan 18 yılında ise eşit taksitlerle faizsiz ödeyecek. Yıllık yüzde 10 enflasyonu hesap edince 20 yıl sonunda ödenecek miktar bugünün parası ile 28 bin liraya mal olacak. EYY modelinde ise yapılacak konutlar için 40 bin lira, ahırlar için ise daha önce planlanan 10 bin lira iken Başbakan ile yaptığım görüşme sonucunda bu miktarı da 15 bin lira olarak belirledik. Yine EYY modelini seçen vatandaşlar da 20 yıl ilk 2 yıl ödemesiz geri kalan 18 yıl eşit taksitlerle faizsiz olarak ödenecek.”

AFET TEHLİKESİ ALTINDAKİ KÖYLER TAŞINACAK

Van Valisi Münir Karaloğlu, afet tehlikesi altında olan köylerin daha güvenli yerlere taşınacağını kaydetti. Karaloğlu, köylerde orta hasarlı konutların vatandaşın istemesi halinde ise ağır hasar kapsamına alınarak, ağır hasarlıların yararlandığı imkanlardan yararlanabileceğini bildirdi.

Muhtarlara köylerinde bulunan çadırların kapalı bir mekanda muhafaza edilerek Valiliğe ve Kızılay 'a bilgi verilmesini isteyen Karaloğlu, vatandaşların kullandıkları konteynerlere sahip çıkılmasını, konteynere verilen zararın hak sahibinden tanzim edileceği uyarısında bulundu. Toplantı sonunda Vali Karaloğlu, muhtarların Evini Yapana Yardım (EYY) projesi ve TOKİ tarafından yapılacak konutlarla ilgili düşüncelerini dinledi.