Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı Proje Çalıştayı Yalova'da Başladı

Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı Proje Çalıştayı, Türkiye’de Uluslararası Model Orman Ağı’na tam üye olan tek il Yalova’da başladı.

Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı Proje Çalıştayı Yalova'da Başladı
Evliya Çelebi Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli 'nde gerçekleştirilen Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı Proje Çalıştayı 'nın açılış konuşmasını Yalova Orman İşletme Müdürü Dr. Mehmet Özdemir yaptı. Yalova Model Orman Ağı 'nın 17 Aralık 2010 tarihinde resmen kurulduğunu hatırlatan Özdemir, uluslararası model orman ağına ise 2011 'in Kasım ayında tam üye olunduğunu aktardı.

Bursa Bölge Orman Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise ormanların önemine değindi. Yurt dışında çeşitli projelerin üretildiğini kaydeden Coşkun, tüm bilgi ve birikimlerini dünya ile paylaşmak istediklerini belirtti. Coşkun, sözlerini şu şekilde sürdürdü:“Dünya 'daki tüm ormanların sağlıklı olmasını, korunmasını ve geliştirilmesini istiyoruz. İnsanların ormanlardan faydalanmasını hedefliyoruz. Dünyanın başka yerlerindeki gelişmelerin de takip etmek istiyoruz. Bu model orman ağıları tam istediğimiz bir şey. Model orman aslında bir bilgi paylaşımı. Dünyanın yaşanabilir olması için bu proje ile çalışıyoruz.”Model orman ağına Türkiye 'de Yalova 'nın seçilmesine de değinen Coşkun, “Yalova Türkiye 'nin sanki küçük bir numunesi gibi. Yalova 'da birçok bitkiyi görebilirsiniz. Biyoçeşitliliği oldukça fazla bir il. Sivil toplum ve kurumlar önemli çalışmalar yapılıyor. Biz devlet ormancılığından millet ormancılığına bir geçiş yapıyoruz. Onun için Yalova önemli. Yalova Türkiye 'ye örnek olacak” diye konuştu.Coşkun, ormanları odun dışı üretim için de insanların faydasına sunmak istediklerini sözlerine ekledi. Yalova Valisi Esengül Civelek ise Yalova Model Ormanı 'nın Türkiye 'de ilk ve tek olduğuna vurgu yaptı. Programda daha sonra ise Yalova Model Ormanı ve Fas Ifarane Model Ormanı 'nın sunumu gerçekleştirildi. Etkinliğe Faslı heyet, Ifarane Model Orman Ağı Başkanı Prof. Dr. Muhammed Qarro katıldı. Çalıştay 'da Bursa Bölge Müdürü Coşkun, Vali Civelek 'e Uluslararası Model Orman Ağı tam üyelik sertifikasını takdim etti. Çalıştay 1 Mart tarihine kadar sürecek.
Kaynak: İHA