Tzob'dan Fransa'daki İptal Kararıyla İlgili Açıklama

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 1915 olaylarıyla ilgili İnkar Yasası'nın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesiyle ilgili olarak, "AB ile ilgili tarımsal alanda ortak çalışmalarımızın olduğu ve benzer tarımsal faaliyetler yürüttüğümüz Fransız çiftçileriyle ikili ilişkilerimizi de derinden etkileyecek bu kararın reddi, sağduyunun olduğu kadar birlik ve beraberliğimizin bir zaferidir" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını inkar etmenin suç sayılmasını öngören kararın Fransa Anayasa Konseyi'nce iptal edilmesiyle ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, iptal edilen kararın zaten haklı bir gerekçesinin bulunmadığını belirterek, politik gerekçelere dayalı bu teklifi hazırlayanları, daha sonra karar haline getirerek dünya kamuoyunu yanıltmaya çalışanları 5 milyon 400 bin kayıtlı Türk çiftçisi adına eseflekınadıklarını bildirdi

Teklif ve kararın başından beri, Türk çiftçisini çok rahatsız ettiğini ifade eden Bayraktar, 'Tarihi olaylar hakkındaki kararlar, tarihçilere bırakılmalıdır. Tamamen politik gerekçelere dayanan, hiçbir tarihi gerçeği yansıtmayan bu karar, zaten hiçbir vicdana sığmaz. Birilerini memnun etme ve oy hesabıyla parlamento ve senato çatısı altında bu kararı alanlar, elbette tarih önünde bu haksız çabalarının hesabını er, geç vereceklerdir ' değerlendirmesini yaptı. Bayraktar iptale edilen yasayla ilgili olarakşunları söyledi:

'AB ile ilgili tarımsal alanda ortak çalışmalarımızın olduğu ve benzer tarımsal faaliyetler yürüttüğümüz Fransız çiftçileriyle ikili ilişkilerimizi de derinden etkileyecek bu kararın reddi, sağduyunun olduğu kadar birlik ve beraberliğimizin bir zaferidir. Türk ve Fransız çiftçileri arasında kurulan olumlu ilişkilere ve işbirliğine hem ekonomik hem de sosyal anlamda zarar verecek olan bu tür girişimlerin, Fransız çiftçileri tarafından da tamamen politik olarak nitelendirildiğini düşünüyoruz. Bu kararınreddi, bu tür sorunlarımızın kapandığı anlamına gelmez. Türkiye olarak, bütün dinamiklerimiz ve toplumun bütün kesimleri olarak, hiç vakit geçirilmeden, bu tür teklif, karar veya tasarıların önünü kapayacak, sürekli bir lobi faaliyetine hemen bugün başlanmalıdır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, kayıtlı 5,4 milyon üyemiz ve uluslararası organizasyonlardaki ilişkilerimiz ve ağırlığımızla bu konuda her türlü sorumluluğu almaya hazırız. '

Fransa'nın Türkiye'nin ihracatında 6'ncı, ithalatında ise 7'nci sırada bulunduğunu bildiren Bayraktar, 500 yıla yakın bir süredir Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından birinin hep Fransa olduğunu, 500 yıla yaklaşan Türk-Fransız ilişkilerinin, bu tür yapay gerginliklere feda edilmemesi gerektiğini, bunun ilişkilere büyük zarar vereceğini kaydetti.
Kaynak: İHA