'Türkiye, Yeni Ticaret Kanunu'nu Uygulamaya Hazır Değil'

Ernst-Young Türkiye Şirket Ortağı Metin Canoğulları, 2011 yılının Şubat ayında yayınlanan 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, çok tartışıldığını ve hala tartışılmaya devam edildiğini söyledi.

Canoğulları, 'Türkiye henüz bu kanunu birebir uygulamaya hazır değil. Genel olarak kademeli bir geçiş beklentisi var. Ayrıca kriterler de henüz belirlenmedi. ' dedi.

Balıkesir Sanayi Odası (BSO)'nın Şubat ayı meclis toplantısı BSO Başkanı Ahmet Kula ve Meclis Başkanı Rona Yırcalı'nın başkanlığında yapıldı. Toplantının başında ocak ayı tutanağı okunarak oylandı. Ayrıca ocak ayı nizamı da okundu. BSO'nun ocak ayı sonu itibariyle 68 bin 768 lira gider, 60 bin bira geliri olduğu belirtildi. Daha sonra kısa bir konuşma yapan BSO Başkanı Kula, nisan ayında Erbil'e yapılacak gezi hakında bilgi verdi. Kula, geçtiğimiz ay hizmet binasının yapımında emeği geçenlere verilen teşekkür belgeleri hakkında bazı yerel gazetelerin eleştirilerine cevap verdi. Kula, basında çıkan haberleri yadırgadığını belirterek, konunun yönetim kurulunda da görüşülüp tartışıldığını kaydetti.

Toplantıda6012 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında detaylı bilgiler verildi. Ernst-Young Türkiye Şirket Ortağı Canoğulları, bin 535 maddeden oluşan yeni kanunun 2011 yılının Şubat ayında yayınlandığını söyledi. Meslek örgütleri ve odaların konuyla alakalı komuoyunda görüş ve fikirlerini paylaştığına ifade eden Canoğlulları, 'Şimdiye kadar Türkiye'nin farklı şehirlerinde 10 ayrı sanayi odasında işadamlarını bilgilendirdim. Bu kanun kimilerine göre milat, kimilerine göre ise çok şeffaflık içeriyor. Şirketler hakkında gereksiz fazla bilgilerin verilmesinden ziyade öz bilgilerin verilmesi isteniyor. Söz konusu kanunun geçerlilik tarihi 1 Temmuz 2012 olacak. Türkiye bu kanunu birebir uygulamaya hazır değil. Altyapı buna uygun değil. ' değerlendirmesini bulundu.

Piyasada kanunla ilgili kademeli bir geçiş yapılmasına ilişkin beklenti olduğuna dikkat çeken Canoğulları, konuyla ilgili kriterlerin de henüz belirlenmediğini vurguladı. Denetim kadrolarının da daha tam netleşmediğinin altını çizen Ernst-Young Türkiye Şirket Ortağı Metin Canoğulları, 'İşin özünde bir anda bütün kanun maddeleri uygulanacak gibi durmuyor. Biraz gecikmeli de olsa bu kanun uygulanacaktır. ' diye konuştu. Toplantıda BSO üyelerine kanunla ilgili hukuki bilgiler de verildi.