Televizyonla Başlayan Minyatür Sevgisi...

Bursa'da televizyondan izlediği minyatür sanatını öğrenmek isteyen ev hanımı Rahime Kaya, Balıkesir'in Erdek ilçesinde bir hoca bularak minyatür eğitimi aldı.

Televizyonla Başlayan Minyatür Sevgisi...
Kaya, 10 yıllık çalışmalarını Teyyare Kültür Merkezi'nde sergiledi.

Türk Naif Resim Sanatı 'nın ustası Fahir Aksoy'dan özel olarak minyatür dersi alan Kaya, resim defteri ebatlarında çalışmalara başladığı sanatını geliştirerek tuval üzerine yağlı boya çalışmaları yaptı.

Aradan geçen zamanın ardından kendisini daha fazla geliştirmek isteyen Kaya, Aksoy'un yanına giderek yaptığı eserleri gösterdi. Aksoy, 'Ben bu eserlerde sevgi ve cesareti görüyorum ' dedi. Aksoy'un bu sözleri üzerine Kaya, minyatür sanatını bütün özellikleri ile öğrenmeye karar verdi. 10 yıllık çalışmasını Teyyare Kültür Merkezi'nde sergileyen Kaya, 'Televizyon kanallarında bazen minyatür yapan programlar vardı. Sonra merak sardım bu sanata ve evdeki boyalarla çalışmaya başladım. Daha sonra baktım ki bu hevesim giderek büyüyor. Her seferinde daha güzelleşen resimlerimi ilgi ile takip eden eşim, eve boyalar getirmeye başladı. Her fırsatı değerlendirdiğim bu çabalarım için bulduğumuz her düz zemin bir tuvaldi bizim için ' dedi.

Resme başladığımda yıllarda Tokat'ta olduğunu söyleyen Kaya, eşinin devlet memuru olduğunu ve tayininin Erdek 'e çıktığını söyledi. Kaya, 'Eşim, görevi gereği Fahir Hoca ile tanışmışlar. Tablolardan bahsedince hoca görmek istediğini söylemiş. Gördüğünde kendi kendime çok büyük bir mesafe almış olduğumu söyledi. Güzel Sanatlar fakültelerinde 5-6 yılda bu seviyeye gelindiğini belirtti. Tanıştığımızda ben resme başlayalı 4 yıl olmuştu. Fahir Hoca bana tuval üzerine yağlı boya resim çalışması için öğrenecek bir şeyim kalmadığını da ifade etti. Sanat felsefesini, özgün Türk resmi anlayışını bize anlattı. Kendi köklerimize bağlı olmadıkça taklitçilikten öteye gidemeyeceğimizi, böyle devam ederse ortaya çıkan eserlerin Türk Resmi denemeyecek çalışmalar olacağını söyledi. Türk resminin ebru, minyatür ve hat sanatı üzerine bina edilecek özgün bir form olması gerektiğini, naifliğin anlamını ondan öğrendim. Bana yağlı boya çalışmalarını geliştirmenin yanında kendisi ile minyatür üzerine çalışmayı teklif etti. Geldiğimiz noktada oldukça büyük bir mesafe katetmiş durumdayız ' diye konuştu.
Kaynak: İHA