Susiad Başkanı Korkmaz: Aile Şirketleri Kurumsallaşmalı

Suluova Sanayici ve İşadamları Derneği (SUSİAD), aile şirketlerine yönelik konferans düzenledi.

Suluova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)'nın çok amaçlı salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Yakamoz Danışmanlık Genel Müdürü Burhan Otçu katıldı. Konferansta, 'Aile şirketlerinde kurumsallaşamamaya bağlı yönetimsel sorunlar ve çözüm önerileri” konusu işlendi.

Açılış konuşmasını yapan SUSİAD Başkanı Ahmet Korkmaz, Suluova 'da bulunan firmaların yüzde 99 'unun aile şirketlerinden oluştuğunu söyledi. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun kurumsallaşmayı yüzde 100 desteklediğini belirten Korkmaz, “Aile şirketlerimizin büyüyebilmeleri için sürekli kendilerini yenilemeliler ve kurumsallaşmalarını tamamlamalıdırlar. Aksi halde sorunlar yumağında yok olurlar. Bir aile şirketi olan ve Suluova 'da ki en büyük KOBİ konumundaki Kozlu Gıda şu an 3 'üncü nesil tarafından yönetilmektedir. Buradaki başarı kurumsallaşmalarında yatıyor.” dedi.


Türkiye genelinde 700 bin firmanın bulunduğunu ve 695 bininin küçük, 4 bininin orta ölçekli ve 1.000 adedinin ise büyüklerden oluştuğunu açıklayan KOBİ Danışmanı Burhan Otçu, “Ülkemizdeki firmaların yüzde 95 'i aile şirketlerinden oluşmaktadır ve bu aile şirketlerinin karşılaştıkları en büyük sorun kurumsal bir yapıya sahip olamamalarıdır. Avrupa ülkeleri sanayileşmeye 200 yıl önceden başladı, Türkiye ise bu ülkeleri 150 yıl geriden takip ediyor. Bizim Avrupa ülkelerini yakalayabilmemiz için çok gayretli çalışmamız ve yüzde 95 'i aile şirketlerimizden oluşan firmalarımızdaki kurumsallaşmayı tamamlamamız gerekiyor. Bunun için aile şirketlerinin mutlak suretle şirket anayasası yerine aile anayasası ile yönetilmesi gerekiyor. Bu yasa ile aile şirketleri baba veya oğlu tarafından değil profesyoneller tarafından yönetilmelidir. Dünya da olduğu gibi ülkemizde de başarılı olmuş aile şirketleri vardır. Ancak çoğu kurumsallaşamadığı için başarısız olmuş ve 2 'inci nesilden öteye gidememiştir. Kurumsallaşma şirketin kuralları ve standartları olması, kişilerden bağımsız olması demektir. Sürekli olmayı başaran aile şirketleri, aile dinamiklerine değil iş dinamiklerine yoğunlaşan şirketlerdir. Kurumsallaşma anlık bir şey değildir. Kesintisiz bir süreçtir.” diye konuştu.