Somali’deki Hastane Kimse Yok Mu’dan, İşletmesi ESAFED’den

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) ile Kimse Yok Mu Derneği, Afrika’da el ele yaptıkları hizmetleri bir protokolle taçlandırdı.

Somali 'deki hastanenin işletim devri ve Sudan 'da katarakt projeleriyle ilgili protokoller, ESAFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz ve Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı Ünal Öztürk tarafından imzalandı.

ESAFED merkez binasındaki imza töreninin ardından bir açıklama yapan Prof. Dr. Sarsılmaz, hem yurtiçi hem yurtdışında Kimse Yok Mu Derneği 'nin, adından her zaman övünçle bahsedilen bir teşkilat olduğunu söyledi. Kendilerinin de ESAFED olarak yurtiçi ve yurtdışındaki faaliyetleriyle ilgili müracaat edebilecekleri güvenilir bir kurum arayışına girdiklerini belirterek, “ Kimse Yok Mu, bizim en güzel çıkış noktamızı teşkil etti.” dedi.

Özelilikle Somali 'de, ardından Sudan 'da sağlık ekipleriyle bir faaliyet yumağına girdiklerini, Somali 'de şu anda Kimse Yok Mu 'nun ekonomik desteğiyle Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ 'ın temelini attığı bir hastane bulunduğunu hatırlatan Sarsılmaz, şöyle dedi: “İnşallah 60 yataklı olarak planlıyoruz. Bu hastanemizin desteğini Kimse Yok Mu sağlıyor. İşletmesi için de orada NILE Organizasyon 'la birlikte faaliyet göstereceğiz. Sudan 'da devam eden katarakt projesini de Kimse Yok Mu ile işbirliği yaparak devam ettirme hususunda protokol imzalamış olduk.”

ESAFED Başkanı Sarsılmaz, özellikle Afrika ülkelerine sağlık hizmeti verirken, 'Taşıma suyuyla değirmen dönmez ' mantığı içinde hareket ettiklerine işaret ederek, Somalili doktor, hemşire ve ebeleri, eğitim vermek üzere İzmir 'e davet ettiklerini belirtti: “Dokuz Somalili arkadaşımız geldi ve eğitime başladı. Ardından eğitim vermek üzere bizim oraya göndereceğimiz arkadaşlarımız olacak. Ayrıca hastanenin işletilmesine yönelik faaliyetlerimiz var. Bu üçünü proje haline getirerek, devletten destek almak üzere sunduk. TİKA ve Sağlık Bakanlığı 'nın da desteğini aldık. Hastanemiz orada kalıcı olarak, Somalililere ve bütün Afrikalılara başarıyla hizmet verecektir.” Mustafa Sarsılmaz, bu çalışmalarının 2020 EXPO 'nun İzmir 'e kazandırılması yolunda da önemli bir işlev yükleneceği umudunda olduğunu sözlerine ekledi.

Kimse Yok Mu Genel Başkanı Öztürk de birçok ülkede sağlık faaliyetleri bulunduğunu belirterek, bunları yürütürken Türkiye 'deki dernekler ve federasyonlarımızdan destek aldıklarını ifade etti. ESAFED 'in de bunların başında geldiğini vurgulayan Ünal Öztürk, “ESAFED 'le çok güzel birlikteliklerimiz, çok güzel çalışmalarımız var. Somali 'de, Sudan 'da, Somali 'de ortak bir hastane projemiz var. Sudan 'da katarakt projemiz var. Bütün bunları taçlandırma adına bugün bu çalışmalarımızı kayıt altına aldık, karşılıklı imzalaştık. İnşallah hayırlara vesile olur.” diye konuştu.

Türkiye 'nin, Türk doktorların ve sağlıkçıların gitmesi gereken, Türkiye 'nin yolunu gözleyen çok ülke olduğunu kaydeden Öztürk, buralardaki çalışmalarını belli bir noktaya getirdikten sonra yeni ülkelere ESAFED 'le açılmayı planladıklarını söyledi.

Somali başta olmak üzere Güney Afrika ülkelerinde açlık ve susuzluğun önemli ölçüde aşıldığını ancak sağlık konusunun önemini koruduğunu vurgulayan Genel Başkan Öztürk, ESAFED 'e bağlı derneklerin gönüllü doktorlarının götürülmesiyle sağlık hizmeti verildiğini açıkladı. Öztürk, “Bu sağlık hizmetlerinin kalıcı hale gelmesi gerekiyordu. Kalıcı hale gelmesinden de işin doğrusu, oradaki yetkililer ve halk memnun. Ayni ve nakdi yardımlar bir süreye mahsus oluyor ama bu tür hastane gibi kalıcı projeler Somali durdukça, dünya durdukça hizmet veriyor. O bakımdan oradaki insanlar da biz de böyle kalıcı projeleri çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Öztürk, Somali 'de balık tutmak için arkadaşlarının Karadeniz usulü tekne ve kayık yapmaya başladığını, hanımlara yönelik biçki nakış kursları düzenlendiğini ifade ederek şöyle dedi: “ESAFED, buralara veteriner arkadaşlar göndererek hayvancılık konusunda bir şeyler yapabilir mi diye araştıracak. Bu ve buna benzer meslek edindirmeye yönelik faaliyetlerimiz devam edecek.”