Söke’de Rotary Kulüp’ten Alternatif Tarım Toplantısı

Eğitim ve sağlık alanlarında çeşitli projelere imza atan Söke Rotary Kulübü, alternatif tarım konusunda çalışmaya başladı.

Söke’de Rotary Kulüp’ten Alternatif Tarım Toplantısı
Alternatif Tarım ile ilgili Kanola 'yı Söke gündemine bir kez daha getiren Söke Rotary Kulüp, çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda Önder Çiftçiler Derneği Başkanı Nezih Suyaran ve Enerji Pro Ltd. Şti. Genel Müdürü Tayfun Özatalay konuşmacı olarak yer aldı.Söke Ziraat Odası konferans salonunda gerçekleşen toplantıya Aydın il Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürü Salih Köksal, Söke Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ve Meclis Başkanı Kemal Göven, Rotary Kulüp Başkanı Mustafa Cem Tuntaş ve Kulüp üyeleri ve davetliler katıldı.

Eğitim ve sağlık alanında geliştirdikleri projelerin yanında bu kez alternatif tarım projesini başlattıklarını ifade eden Söke Rotary Kulüp Başkanı Mustafa Cem Tuntaş, “Alternatif tarıma yönelik Söke 'de gelecekte neler yapılabilir, nasıl katma değer sağlanabilir gibi konularda çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi.Toplantıda daha sonra Önder Çiftçiler Derneği Başkanı Nezih Suyaran, 1987 'de başlatılan Önder Çiftçi Projesi ve bugüne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.

Önder Çiftçi Projesi 'nin Tekirdağ 'da pilot bölge ile başladığını sonrasında 4 pilot bölgede uygulandığını ve 25 yılı geride bırakan bir proje olduğunu belirten Nezih Suyaran; “Biz çiftçilerin örgütlenerek, dernek çatısı altında kendi projelerini gerçekleştirebildiklerini ve başarılı uygulamalar ortaya koyabildiklerini gösterdik” dedi.Enerji Pro Ltd. Şti. Genel Müdürü Tayfun Özatalay ve katılımcılar “Kanola ekimi ve alternatif yakıt” konularında bilgiler verdiler. Söke Ovası 'nda daha önce denemeleri yapılan Kanola bitkisi buğdaydan 15 gün daha erken hasat edilebiliyor. Ayrıca pamuktan önce ekilebilmesi nedeniyle son yıllarda dikkati çeken alternatif bitkiler arasında yer alıyor. Yağ üretiminde kullanılan Kanola, biodizel üretiminde de kullanılması ile de dikkat çeken bitkiler arasında yer alıyor.
Kaynak: İHA