Rasmussen: 'İran ve Suriye'ye Askeri Müdahale Düşünülmüyor'

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "İran'a askeri bir müdahalenin doğru yol olduğunu sanmıyorum.

Biz siyasi ve diplomatik çabaları destekliyoruz. ' dedi. Rasmussen, NATO'nun Suriye'ye müdahale etme niyeti olmadığını belirtti.

Washington'da, NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ACT) tarafından düzenlenen seminere katılan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, açılış oturumunda konuşma yaptı. Afganistan'da son zamanlardaki gerginliğin herkes için zor olduğunu belirten Rasmussen, ISAF ve Afgan güçlerinin sorunu çözmek için omuz omuza çaba sarf ettiğini ifade etti. Afganistan'daki ISAF askerleri ile gurur duyduğunu belirten Rasmussen, 'Afganistan'da birçok ülkeden ISAF bünyesinde görev alan asker var ve zor durumlardaprofesyonelliğini gösteriyor. Onların görev anlayışlarından ve başarılarından gurur duyuyoruz. Karşılaştığımız zorluklara rağmen hedefimiz olan istikrarlı bir Afganistan için elimizden geleni yapacağız ve bu durum Afgan güçleri ile ortak çabaların odağında kalmalıdır ' diye konuştu.

Afganistan'daki gelişmelerin NATO'nun ülkeden geri çekilmesi planlarında bir gecikmeye neden olmayacağını belirten Rasmussen, '2010'un Kasım ayında Lizbon'da belirtilen zaman çizelgesine sadık kalıyoruz. Yani geçiş, 2014 yılı sonuna kadar gerçekleşecek. 2014 yılı sonuna kadar Afgan güçlerinin tüm ülkede güvenlik sorumluluğunu almasını bekliyoruz ' dedi.

'NATO'NUN SURİYE'YE MÜDAHALE ETMEYE NİYETİ YOK '

NATO'nun, Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinde yardımcı olduğu gibi Suriye'de de Esad'ın devrilmesine yönelik bir operasyon yapıp yapmayacağına ilişkin bir sorusu üzerine Rasmussen, 'NATO'nun Suriye'ye müdahale etmeye niyeti yok ' dedi. Suriye'deki şiddet olaylarına değinen Rasmussen, 'Suriye'de gördüğümüz şiddeti kınıyoruz. Göstericilerin üzerindeki baskı ve şiddet, öfke uyandırmaktadır. Suriye'nin tek yolu, halkının meşru taleplerini karşılaması özgürlülük ve demokrasiyi tanımasıdır ' ifadelerini kullandı.

'İRAN'A ASKERİ BİR MÜDAHALENİN DOĞRU YOL OLDUĞUNU SANMIYORUM '

Devam eden nükleer programından ötürü İran'a askeri bir müdahalenin yapılıp yapılmayacağı sorusunu değerlendiren Rasmussen, 'İran'a askeri bir müdahalenin doğru yol olduğunu sanmıyorum. Ben uluslararası siyasi ve diplomatik çabalarla bir çözüm yolunun bulunmasını umuyorum. İran konusunda siyasi ve diplomatik çabaları destekliyoruz. İran'ı, BM dahil olmak üzere uluslararası yükümlülüklere uymaya çağırıyorum. NATO'nun İran'a yönelik askeri bir müdahaleye niyeti yok ' dedi

'FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNDEKİ İŞBİRLİĞİ RUSYA'NIN ÇIKARINA OLACAKTIR '

Füze savunma sistemi konusunda Rusya'ya işbirliği çağrısında bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 'Füze savunma sisteminde işbirliği yapması, Rusya'nın çıkarınadır. Rusya'nın işbirliği, gerek NATO gerekse Rusya'nın kendi yararına uygun olacaktır. Veri alışverişi dahil olmak üzere ortak tehdit değerlendirilmesi ve tatbikatlar hazırlanabilir ve bununda Rusya'nın çıkarına olacağını düşünüyorum. Ancak bugüne kadar ilerleme kaydedilmedi ' diye konuştu

Kaynak: İHA