Muğla Orman Bölge Müdürü Yıldırım: En İyi Silah, Eğitilmiş İnsan

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, orman yangınlarında en önemli unsurun insan olduğuna dikkat çekerek, söndürmek için de en iyi silahın eğitilmiş insan olduğunu söyledi.

Yıldırım, yangına birinci derece hassas iller arasındaki Muğla 'da, 2011 yılı değerlendirmesi ve 2012 yılında alınacak tedbirler hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Aydın ve Muğla 'da toplam 1 milyon 150 bin 201 hektarlık alandan sorumlu olduklarını vurgulayan Yıldırım, son iki yılda orman yangınlarıyla mücadelede büyük başarı elde edildiğini söyledi. 2011 yılındaki mücadele kapsamında bin 700 yangın söndürme işçisi, 170 teknik eleman ve 90 idari elemanın görev yaptığını kaydederek, “Orman yangınlarıyla hızlı ve etkin mücadele edebilmek amacıyla 34 ilk müdahale ekibi oluşturuldu. Bölgelerde konuşlandırılan bu ekipler tarafından, yangınlara ilk müdahale yapıldı. 2011 yılında yangınla mücadele kapsamında 7 milyon 72 bin TL helikopter gideri, 2 milyon 436 bin TL iki amfibik uçak gideri, 27 milyon 260 bin TL işçi ücretleri ve diğer giderlerle birlikte toplam 43 milyon 144 bin TL harcama yapıldı. 267 yangında ise 162,4 hektar ormanlık alan yandı.” dedi.

Orman Bölge Müdürü Yıldırım, yangınların büyük çoğunluğunun ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığına dikkat çekerek, “Yüzde 56 'sı ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 26 'sı yıldırım düşmesi ve yüzde 18 'si kasıtlı çıkan yangınlar. Yanan alanların yüzde 50 'si ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 45 'i kasıt sonucu ve yüzde 5 'i yıldırım düşmesi sonucu yandı. Muğla 'da yılın her ayında muhakkak orman yangını var. Özellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında zirve yapıyor. Orman yangınlarıyla mücadele, bir savaştır. Bu savaşta bizim en büyük silahımız eğitilmiş insandır.” ifadelerini kullandı. Söndürmede kullanılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü tarafından Skorsky helikopterlerin ihalesinin yapıldığını da aktaran Ali Yıldırım, 2017 yılına kadar genel müdürlük bünyesine katılacağını belirtti. Yangınlarla mücadele kapsamında ormanlık alanlarda her 5 kilometrede bir gölet projesinin çok faydalı olduğunu da kaydeden Yıldırım, “Geçen yıl çıkan 267 orman yangınının 180 tanesi 1 hektarın altında. Bunun sebebi, her 5 kilometrede bir oluşturduğumuz yangın göletlerinin artması. Şu anda helikopterlerin 5 dakikada bir olan sorti süresini, ihtiyacımız olan 83 göletin daha yapılmasından sonra 3–4 dakikaya düşüreceğiz.” açıklamasında bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü 'nce orman köylüsüne ekonomik katkı sağlamak amacıyla çam fıstığından sonra ceviz ve badem fidanları da dikileceğini belirten Yıldırım, “Muğla 'da bütün köylerimizde bu projeyi başlatıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü olarak alanları belirleyip ceviz ve badem fidanlarını diktikten sonra köylülerimizle protokol yaparak kullanım haklarını vereceğiz. Bu projeyle köylümüze ekonomik anlamda ciddi katkılar sağlanacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.