Merzifon Emniyet Müdürlüğü’nden Madde Bağımlılığı Konferansı

Merzifon Emniyet Müdürlüğü’nce yürütülen ‘Çocuklarımıza Sahip Çıkalım Projesi’ çerçevesinde, endüstri meslek lisesi öğrencilerine madde bağımlılığı konferansı verildi.

Merzifon Endüstri Meslek Lisesi 'nde gerçekleştirilen konferansta, Amasya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Aziz Batmaz, madde bağımlılığı ile ilgili öğrencilere çeşitli bilgiler verdi.

Sözlerine, genç nesli önemsediklerini ifade ederek başlayan Aziz Batmaz, “Biz sizi önemsiyoruz. Çünkü siz bizim geleceğimizsiniz. Sizlerin emaneti üzerinde bulunuyoruz. Sizler, bize bugün memleketi emanet ettiniz. Biz size bu emaneti Atatürk 'ün de dediği gibi 'muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak ' yönünde harcamalıyız. Bu nedenle bize büyük görevler düşüyor. Bizler de sizlere daha iyi bir memleket bırakmak amacındayız. Tüm bunları yaparken de tabi sizlerin üzerinize de düşen görevler var. Gençlik bir ulusun geleceği, aynasıdır. Bir zamanlar bizler de sizlerin geçtiği yerden geçtik. Gençliğe sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmak demektir. Gençliğe sahip çıkmayan, gereken önemi vermeyen toplumlar sağlıklı kuşaklar yetiştirmeyecekleri gibi geleceklerini de güvence altına alamazlar. Başınız sıkıştığında bizlere gönül rahatlığıyla müracaat edebilirsiniz.” dedi.

Madde bağımlılığının tanımı ve tetikleyen nedenleri hakkında da açıklamalarda bulunan Aziz Batmaz, madde bağımlılığının, insanın yaşaması için gerekli olmayan, fakat vücuduyla tanıştıktan sonra maddeyi alması, kullanması ve devamında bırakamaması ile otonomi, özgürlük ve özdenetimini kaybederek, yeni tutum ve davranışlar edinmesi, sahte iyi oluş hali ortaya çıkarılması olduğunu kaydetti.

Madde kullanımı nedenleri üzerinde de duran Batmaz, biyolojik, psikolojik ve sosyal nedenlerin kişileri madde bağımlılığına sürükleyebildiğini kaydetti. Bağımlılık sürecine ilişkin bilgiler de aktaran Batmaz, madde bağımlılığının başlama nedenlerini arkadaş, merak, eğlence, özenti, moda, gerginliği-stresi azaltma, bilgisizlik ve yanlış inanç olarak sıraladı. Bu doğrultuda öğrencilere arkadaşlarını iyi seçme tavsiyesinde bulunan Batmaz, “Seçtiğiniz iyi modeller, iyi hedefleri, iyi hedefler ise iyi bir geleceği oluşturur.” şeklinde konuştu.

Gençlerin, zararlı maddelerden uzak durması gerektiğine dikkat çeken Batmaz, madde bağımlısı olan kişilerin, ailesi, arkadaşları ve toplum tarafından yalnızlığa terk edildiklerini ifade etti. Batmaz, şöyle dedi: 'Fiziki ve psikolojik olarak çöküntüye uğrayan kişinin ise sonuçta genç yaşlarda ölümü kaçınılmaz olur. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için doğru arkadaş ve çevre seçimi hayati önem taşır. Hayat yolunda kimlerle adım atıyor ve yaşıyorsan sonuçta o yönde mutlulukla ve mutsuzlukla biter. Olumlu çevre mutluluğa, olumsuz çevre ise mutsuzluğa götürür. Bu noktada eğitim, hayatımızın her aşamasında şart.”